Oaxen Krog – en tvåstjärnig vinkällare
Efter sammantaget 27 år så har Oaxen Krog serverat sin sista gäst och restaurangens omfångsrika vinkällare kommer därför säljas på auktion.
Krögarparet bakom Oaxen Krog, Magnus Ek och Agneta Green, är några av pionjärerna bakom det nynordiska köket. De har bland annat uppmärksammats för sitt tidiga fokus på närproducerade råvaror och hållbar utveckling.
Flytten från den lilla ön Oaxen utanför Mörkö till Djurgården år 2013 i Stockholm gav möjlighet till nysatsning. Det uppmärksammades av välrespekterade Guide Michelin som belönade restaurangen med en stjärna 2014 och som följdes upp av en andra stjärna följande år.
Vertikaler av viner
Tillsammans med flertalet framstående svenska sommelierer har Agneta byggt en djup vinkällare med fokus på producenter som har liknande filosofi som restaurangen. Den består av klassiker och rariteter från Europa i allmänhet och Frankrike i synnerhet. Här finns ett flertal vertikaler av viner från både mer och mindre kända producenter. Samlingen har i sin helhet förvarats i restaurangens tempererade vinkällare.
Matilda Bergqvist, värderingsansvarig, Systembolagets dryckesauktion
Katalogen till dryckesauktionen
Dela via