Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Nytt
Ölnyheter
Hitta en ny ölstil

Kunskap & Inspiration

  • Premium
  • Om våra nyheter
  • Ölnyheter
  • Nytt inom rött vin
  • Spritnyheter
  • Nytt inom vitt vin
  • Nytt rosévin
  • Ny cider och blanddryck
  • Nytt mousserande vin
  • Nya alkoholfria drycker
  • Dryckesauktioner
  • Om webblanseringar

Hitta en ny ölstil

Klassisk pilsner eller ett öl som smakar hallonpaj? Vi tar en titt på senaste öltrenderna och hur våra butikers ölsortiment delas in efter stil och smak.

Utbudet och antal ölstilar med olika smaker har aldrig varit större. Om du söker på öl på systembolaget.se framgår det snabbt att det finns en del att välja på – över 4 500 öl. De allra flesta finns i Systembolagets egna sortiment: fasta öl, tillfälliga och lokalt och småskaligt.

– Målet med sortimenten och lanseringarna är att täcka alla behov för våra kunder, från traditionella ursprung och ölstilar till moderna och trendiga, berättar Katarina Westman, en av tre ölinköpare på Systembolaget.

Katarina Westman, Johan Ahlstedt och Christoffer Eriksson är våra ölinköpare.

Tillsammans med Johan Ahlstedt, är hon inköpare för fast sortiment, tillfälliga lanseringar och säsong. Deras kollega Christoffer Eriksson ansvarar för ölinköpen till sortimentet lokalt och småskaligt.

Hitta stilen i butiken

Systembolaget tar också nästa steg för att du som kund enklare ska hitta och välja bland ölstilarna. Under hösten och vintern kommer butikernas ölsortiment bli indelade efter stil och smakintensitet.

Exempelvis kommer en session IPA stå bredvid en APA och som följs av en IPA. En pilsner i tysk stil i hyllan följs av tjeckisk stil och därefter modern lager/IPL.

–  När stilarna är samlade på samma ställe får butikspersonalen också bättre möjlighet till att prata med kunden vid hyllan om stilskillnader, olika smaker och mat som passar till, säger Johan Ahlstedt.

De senaste åren har ölutbudet och intresset för öl ökat markant. För tio år sedan var IPA en ovanlig öl i Sverige och mer för de insatta ölkonsumenterna.  I dag är IPA en ölstil som många har smakat på – och desto fler hört talas om.

Det är något som ölinköparna är medvetna om, men de ser också kundernas nyfikenhet på andra stilar.

– Ölförsäljningen ökar totalt sett, våra kunder breddar sina köp och provar fler stilar. Försäljningen av exklusiva öl sker också i hela Sverige, jämfört med vin, där den mer är koncentrerad i storstäderna, säger Johan Ahlstedt.

Klassiskt i ropet

Tidigare har det varit mycket fokus på humledrivna öl, främst modern IPA och APA kryddade med amerikanska humlesorter och gärna med mycket beska. De senaste åren har det skett en återkomst till klassiska europeiska ölstilar.

Intresset för Tjeckiens och Tysklands klassiska lagerstilar som exempelvis pilsner, märzen och kellerbier har ökat. Belgien med sina olika ales och spontanjästa öl når allt fler ölkonsumenter. Bitter är också en stil som fått en renässans.

Men bryggeriernas tolkningar av en ölstil varierar – var ska man börja som nyfiken konsument?

– Med höstens och vinterns lanseringar i fast sortiment vill vi ge kunderna en referenspunkt, en smak att utgå från. Vi lanserar pilsner från Tjeckien och Tyskland som är bra exempel på hur ursprungsstilarna smakar. Även en bitter från decemberlanseringen är ett sådant exempel, förklarar Johan Ahlstedt.

Svenska bryggerier satsar på kvalitet

Ölinköparna ser positivt på utvecklingen av bryggerier i Sverige. Det finns runt 450 lokala bryggerier i Sverige i dag och bredden när det gäller ölstilar är mycket större än när bryggeriboomen startade. Då var det mycket fokus på IPA och APA. I dag erbjuder allt fler enskilda bryggerier fler stilar och till högre kvalitet.

– Kunskapen har ökat. Många bryggerier har hållit på länge och man har lärt sig efter hand vad som fungerar och inte fungerar. Man investerar också i bättre utrustning och tappningslinor, säger Christoffer Eriksson.

Drinkinspirerade öl

Bryggerierna ligger heller inte på latsidan när det gäller experimentlusta. India pale ale är en ölstil som ges nya uttryck, men där beskan kanske inte är lika påtaglig som tidigare. Grumlig eller oklar öl, så kallade Hazy IPA, har funnits ett tag, med ”josig” och humlearomatisk karaktär.

– Nu ser vi även IPA med olika smaksättningar och gärna med laktos, så kallade milkshake-IPA. Även syrlig IPA är något som börjar komma. På så sätt blir ölet mer drinkinspirerat med olika blandningar av aromer och grundsmaker som sötma, syra och beska, menar Katarina Westman.

Pastry beer är ett annat begrepp som dyker upp i samtalet med ölinköparna. Fritt översatt är det öl inspirerat av bakverk. Söt imperial porter och stout är den stil som tidigt fick smaksättning av exempelvis vanilj, kaffe, choklad, lönnsirap eller jordnötter och fudge. Men även pastry sour, det vill säga sötsyrlig öl med olika smaksättningar, blir mer vanligt.

– Det som också är vanligare är fatlagrad stout i olika varianter. Tidigare var fatlagrad öl något som gjordes vid speciella tillfällen. Nu görs dessa öl året om och gärna med olika typer av fatlagring, som bourbonfat, rye- och maltwhisky eller på romfat, fortsätter Katarina Westman.

Fruktsurisar

Syrlig öl är också en trend som fortsätter. Det finns mängder av olika varianter, dels spontanjästa i belgisk stil, dels smaksatta, som tar sitt avstamp i berliner weisse. De smaksatta kallas även ”fruktsurisar” och har blivit allt mer vanliga – speciellt i sortimentet lokalt och småskaligt.

– Vi i Sverige är erkänt duktiga på att göra dessa öl, där man tillsätter laktobaciller för att få fram syrlighet samt smaksätter med olika typer av fruktsmaker, säger Christoffer Eriksson.

Stil i butik

Systembolaget tar nästa steg för att du som kund enklare ska hitta och välja bland ölstilarna. Under hösten och vintern kommer butikernas ölsortiment bli indelad efter stil och smakintensitet. Exempelvis kommer det att se ut så här i hyllorna:

  • En session IPA kommer stå bredvid en APA och därefter följer en IPA.

  • En pilsner i tysk stil följs av tjeckisk stil och därefter modern lager/IPL.

  • En belgisk ljus ale följs av saison och därefter bière de garde.

Dela via

Ölstilar; Illustration i rött och gult.

Hitta din stil

Upptäck alla ölstilar i vår guide

Filtrerat för dig?

Mest hållbara
Ekologiskt
Burkar
Returglas
PET-flaska
Filtrera nya öl efter egen smak