Avsändare – Till startsidan
Start

Märkning: Lokalt & Småskaligt

Märkning: Lokalt & Småskaligt

Märkning: Lokalt & Småskaligt

Inom Systembolagets sortiment Lokalt & Småskaligt hittar du öl, vin och andra drycker som är hantverksmässigt tillverkade i liten skala. Utbudet skiljer sig åt mellan olika butiker – men du kan beställa det mesta. Sök på vår produktsida.

Vad är Lokalt & Småskaligt?

Vårt sortiment Lokalt & Småskaligt har funnits sedan 2014. Utbudet av lokala och hantverksmässigt tillverkade drycker har fortsatt öka stadigt sedan dess, hand i hand med kundernas intresse.

För att en dryck ska få tillhöra sortimentet krävs att den är:

  • producerad max 15 mil från butiken
  • hantverksmässigt framställd
  • tillverkad av ett begränsat antal personer
  • efterfrågad av dig som kund

Dessutom får producenten per artikel tillverka max 50 000 liter öl och cider, 20 000 liter vin, 13 000 liter starkvin och 10 000 liter sprit per år.

Alla drycker med märkningen är provade och kvalitetssäkrade av oss, och vi beskriver doft och smak på samma sätt som vi gör för utbudet i det fasta sortimentet.

Var kan jag köpa dryckerna?

Lokalt producerade drycker säljs i upp till 10 butiker inom 15 mil från tillverkningsorten.

Har du fastnat för en skånsk ölsort men bor i Västernorrland? Om en dryck du vill ha inte finns på just din ort kan du nästan alltid beställa den online till din butik eller ditt ombud utan extra kostnad.

Lokalt – men i fast sortiment

I butik hittar du märkningen Lokalt & Småskaligt på hyllkanten under själva drycken.

Du kan också träffa på lokalt producerade drycker utan märkningen Lokalt & Småskaligt i våra butiker. Då är drycken en del av det fasta sortimentet.

Vad är tanken med Lokalt & Småskaligt?

Lokalt & Småskaligt gör att du som kund får tillgång till ett bredare utbud av drycker från producenter nära dig. Dessutom gör sortimentet det enklare för småskaliga tillverkare att nå ut på marknaden: de får tillgång till Systembolaget som försäljningskanal och kan skala upp handeln i takt med att efterfrågan ökar.