Avsändare – Till startsidan
Start

Hur gör man om någon blir för full?

Hur gör man om någon blir för full?

Det blir lätt en jobbig situation för alla inblandade om någon börjar bli för full på festen eller under middagen. Vad gör man när det händer?

Enligt vett och etikett-experten Mats Danielsson är det bäst att agera snabbt för allas skull innan situationen blir för problematisk.

Mats Danielsson berättar att många tycker att det är partnern som har huvudansvaret – förutom den berusade förstås. Men egentligen har alla medverkande ett ansvar. Det svåra är att läsa av situationen och veta vad som ska göras.

Det bästa vore om den som vet med sig att hen har svårt att klara alkohol håller sig till alkoholfritt eller rimliga mängder. Men hur hjälper vi till som partner eller kompis om någon inte har den insikten? 

Partnern känner förmodligen den överförfriskade bäst och kan förhoppningsvis få personen att börja dricka vatten, kaffe eller att helt enkelt gå hem. Samtidigt kan andra vänner som varit med förr vara till stor hjälp genom att prata med personen.

– Som värdfolk och vän skulle jag ta den berusade åt sidan och få personen att dricka alkoholfritt eller gå hem. Är personen extremt alkoholpåverkad skulle jag få dem att åka hem, gärna sätta dem i en taxi så att de kommer hem ordentligt. Men det är viktigt att inte genera gästen offentligt, säger Mats Danielsson.