Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Öl
Ölprovning
Vilket ölglas är bäst?

Kunskap & Inspiration

Vilket ölglas är bäst?

Glasets utformning hjälper till att få fram ölets dofter och nyanser. Det finns många myter kring vilket ölglas du ska ha. Men det är alltid bra att utgå från ölstilen.

Siluett av sejdel.

Sejdel

En sejdel kan rymma från en halvliter till en liter och är gjord i tjockt glas, främst för att hålla ölen kall under längre tid. Handtaget gör den stadig att hålla i och formen gör det enkelt att få till ett imponerande skum. Idag används den mest till lager från Tyskland och Tjeckien. Tidigare var sejdeln vanlig i England men nu är pintglaset mer populärt där. 

Siluett av pintglas.

Pintglas

Det klassiska brittiska glaset blev populärt efter andra världskriget. Glaset känns igen på sin karaktäristiska bubbla – som skyddar glaskanten mot skador. Glasen blir även enklare att greppa, stapla och fastnar inte i varandra.

Pintglaset används till brittiska ölstilar som pale ale, brown ale, bitter, mild och torra typer av stout.

Siluett av kölschglas.

Kölschglas

Det här lilla, raka glaset kallas även för stange. Glaset innehåller bara 20–25 centiliter och används till stilarna kölsch och altbier. Med den lilla volymen blir aromerna koncentrerade och ölen hinner inte bli avslagen och varm.

Siluett av aleglas.

Ale-glas

Det här glaset, som även kallas shaker pint, är vanligt i USA.

Från början köptes glaset in till barer för att det är robust, billigt, enkelt att stapla – och går att använda som underdel i en cocktailshaker. Men det är inte det första glasvalet vad gäller aromatiska ölstilar.

Siluett av ipaglas.

IPA-glas

Detta glas med en mer rundad kupa lanserades under 2010-talet för att framhäva smaken och aromen hos humlearomatisk, amerikansk ale med beska.

Glaset är framtaget i samarbete med ett antal amerikanska bryggerier – som en reaktion mot de tidigare raka glasen som dämpade doftaromerna.

tekuglas mindre2.png.png

Tekupokal

TEKU ölpokal eller "Tekupokalen" är enligt många det officiella ölprovarglaset. Glaset är designat av de italienska ölprofilerna Teo Mussi (-TE) och Lorenzo Dabove, alias Kuaska (-KU).

Kupans koniska form koncentrerar aromerna och genom att hålla i glasets stjälk värmer kroppstemperaturen inte upp drycken.

Siluett av högt veteölglas.

Veteölglas

Det här är ett glas som används till de flesta veteölsstilar. Glaset har sitt ursprung från Tyskland, där det även kallas vase.

Det är högt med en smalare botten och bredare topp. Tanken är att större delen av ölen håller sig kall när du håller längre ner i glaset. Dessutom skummar veteöl en hel del vid upphällning men med hjälp av det smala, höga glaset får aromer och skum plats i toppen.

Siluett av pilsnerglas på fot.

Pilsnerglas

Det här tulpanformade glaset är ett av de vanligaste glasen idag. Det används framför allt till ljus lager och specifikt till pilsner i tysk stil.

När du håller i foten förblir ölen kall längre. Den rundade kupan med avsmalnad topp gör att humlearomatiskt öl får en mer intensiv doft.

Siluett av pokalformat belgoglas.

Belgoglas

I stort sett all belgisk öl har ett eget glas. Denna kupade form är framför allt populär hos trappistbryggerier.

Dubbel, trippel och andra smakrika, belgiska alestilar passar bra i den stora kupan eftersom den ger plats för en tjock skumkrona. Foten gör att ölen håller sig kall längre.

Siluett av porterglas.

Porterglas

Detta glas rekommenderas till porter och stout. Men glaset passar även andra aromatiska ölstilar som belgisk saison, lambic eller veteöl som dunkelweizen.

Porterglaset kallas även snifter och liknar en cognacskupa eller ett bourgogneglas. Glasets stora midja och avsmalnade topp ger mer koncentrerade aromer.

Hälla öl

skum & aromer

Att hälla upp öl på olika sätt