
Kunskap & Inspiration
- Om rött vin
- Om vitt vin
- Om rosévin
- Om mousserande vin
- Om starkvin
- Druvans värld
- Vinprovning
- Vinprovning på Systembolaget
- Hemma
- Prova olika smaktyper av vin
- Prova rött vin av fyra olika druvor
- Prova syrah, shiraz och cabernet sauvignon
- Prova vitt vin av fyra olika druvor
- Prova riesling och chardonnay
- Prova olika mousserande vin
- Prova vitt vin till mat hemma
- Prova mat till rött vin
- Prova mat till mousserande vin
- Prova mat till rosévin
- Vinprovningsprotokoll
- Hur mycket vin går det åt?
- Hur länge håller öppnat vin?
- Dekantera & lufta vin
- Defekt vin
- Temperatur på vin
- Årgång & lagring
- Vad innehåller vin?
- Eko, bio, vegan och natur
- Vintermer
- Världens vinländer
- Liknande vin
- Vinglas
Vinglas – det här kan du tänka på
Om du vill ha ut det mesta av doft och smak bör vinglaset vara tulpanformat. Det vill säga, bredare nedtill och smalare upptill. På så sätt kan du snurra på glaset och vinets aromer samlas i öppningen.
Rödvinsglas
Det finns en mängd olika vinglas i dag att välja på. Många tillverkare vill ge intryck av att vissa glas passar till olika typer av druvsorter. Det kan givetvis vara intressant att fördjupa sig i detta. Samtidigt kan det lätt bli många glas i köksskåpen…
Däremot kan det vara värt att utforska två typer av glas. Det med en stor rund kupa där öppningen är relativt stor (dock ändå tulpanformat), och det som har mindre och tydligare tulpanform.
Den förstnämnda typen brukar kallas bourgognekupa och anses passa till lättare, elegantare viner, men även till viner som har mognad och utveckling.
Den andra typen av glas brukar gå under namnet bordeauxglas. Dessa anses passa kraftiga, fruktiga och ungdomliga röda viner.
Vitvinsglas
För vita viner är det samma princip som med röda. Tulpanformat. Men vitvinsglas brukar inte vara lika stora och även här kan du välja två spår:
- Glas med stor/bred kupa nertill för fylliga viner, exempelvis fatlagrad chardonnay eller rundare viner av pinot gris, marsanne och viognier, som behöver mycket luft för att få fram alla nyanser.
- Mindre kupa och lite smalare öppning, passar till lättare och krispigare vita viner, exempelvis riesling eller sauvignon blanc.
Glas till champagne, cava och bubbel – champagneflöjt!
Ett vanligt glas för mousserande vin är ett så kallat flöjtglas – långsmalt med relativt liten öppning. Tack vare den långsmala formen behåller vinet bubblorna längre. En nackdel är att det blir svårare att snurra och få fram alla olika dofter på vinet.
Vill du kunna snurra och dofta på ditt mousserande vin på ett enkelt sätt så är ett tulpanformat vitvinsglas att föredra. Även till mogna mousserande viner kan detta typ av glas vara ett bra val – vinet har inte så mycket kolsyra kvar men desto mer mognadsaromer att upptäcka. Bourgognekupan kan vara ett alternativ till mogna mousserande viner för att upptäcka alla dofter.
Coupeglas
Ett klassiskt glas för mousserande är coupglaset, eller en champagneskål. Det är ett grunt glas med stor öppning. Formen har funnits sedan 1600-talet, och har varit populärt från och till under århundraden. Det är ett glas för fest, men kanske inte så bra som vinprovarglas då bubblorna försvinner snabbt samt att det är svårt att känna aromerna.
Hur stort ska vinglaset vara?
Här handlar det lite om tycke och smak, och kanske hur snyggt man tycker det är med stora eller lite mindre glas. Många rödvinsvinglas rymmer 40–60 centiliter, men det finns även större. Glas för vita viner är då generellt mindre. Viktigaste är att formen smalnar av upp till och att balansen är bra – det vill säga det ska vara lätt att snurra på glaset.
ISO-glas
För dig som vill börja prova vin, sprit eller öl mer seriöst, är det så kallade ISO-glaset ett bra val. Det är ett internationellt standardiserat provningsglas (ISO 3591:1977). Det rymmer 21,5 centiliter, men vid provning hälls cirka 5 centiliter upp för att kunna snurra och luta glaset. Det är tulpanformat och passar lika bra till alla typer av viner, sprit- och ölsorter.