Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Öl

Öltillverkning & ingredienser


Öl tillverkas i fem steg med huvudsakligen fyra ingredienser – malt, humle, jäst och vatten. Sätt dig till rätta för att grotta ned i maltrostning, mäskning, vörtkok och jäsningens ädla konst.

Bryggare håller upp glas med vört mot ljuset och kontrollerar kvaliteten.

blick för brygd

Grundkurs: Så tillverkas öl

Illustration med ölingredienserna malt, humle och jäst.

Malt, humle, jäst, vatten

Ölets ingredienser

Illustration med ölingredienserna malt, humle och jäst.

BRYGGARNAS HEMLIGHETER

Vad ger ölets smak, färg och skum?

Malten, humlen, vattnet och jästen påverkar hur du upplever ett öl. Men hur skapar bryggaren ölets karaktär? Kliv in i en värld där val och hantering av ingredienserna är A och O.

Läs mer

Nörda ned dig: Ölbryggningens 5 steg

Skrot och stamvört. Groning och kölning. Bittergiva och aromgiva, estrar, aldehyder och fenoler. Plattpastörisering. Infusionsmäskning. Primärjäsning. Vill du bli expert på öltillverkning finns mycket att lära. Varför inte börja här nedanför?

Vissnande klätterväxt, humle.

Ingredienser

Välkommen till humlens värld!

Ölets dyraste ingrediens har smått magiska egenskaper. Glänta på dörren till en värld av beska, smak och doft.

Läs mer