Avsändare – Till startsidan
StartÖlÖltillverkning & ingredienser

Ölbryggning

Ölbryggning

Kunskap & Inspiration

Ölbryggning

Att brygga öl är en process i tydliga steg. Ölets smak beror på till exempel på om malten rostas, vilken humle man väljer och hur man jäser vörten.

Från ax till glas

Konsten att brygga öl är tusentals år gammal och även om metoder förfinats så följer ölbryggningen samma huvudsakliga principer.

Ölets ingredienser

Malt, humle, jäst och vatten är de huvudsakliga ingredienserna i öl. Det kan låta enkelt med bara ett fåtal ingredienser, men för bryggaren finns många val att göra för att få till sitt öl, både vad gäller ingredienserna och under tillverkningsprocessen. 

Mer om ölets ingredienser

Steg 1: Mältning 

Att mälta är att förvandla spannmål till malt. Genom att blötlägga korn får man det att börja gro. Då frigörs enzymer som senare behövs för att förvandla kornets stärkelse till socker. Processen avbryts efter några dagar genom torkning och resultatet är stärkelserik malt.

Fördjupning: Mältning
Läs om ölets andra ingredienser
Fördjupning: Maltsorter. Vad är basmalt, specialmalt och omältat spannmål?

Steg 2: Mäskning

Malten krossas och blandas med varmt vatten. Blandningen kallas för mäsk. Enzymerna från malten börjar nu omvandla stärkelsen till olika typer av sockerarter.

Fördjupning: Mäskning

Steg 3: Vörtkokning

När mäskningen är över och maltresterna har separerats från vätskan återstår det sockervatten som kallas för sötvört. Den kokas nu tillsammans med humle för att ge ölet beska, arom och hållbarhet. Resultatet, stamvörten, kyls och förs över till en jästank.

Fördjupning: Vörtkokning

Steg 4: Jäsning

Jästen tillsätts och förvandlar sockret i stamvörten till alkohol, kolsyra och smakämnen. Efter att jästen tagits bort återstår lagring, filtrering, pastörisering och tappning, beroende på vilken ölstil det handlar om.

Fördjupning: Jäsning

Steg 5: Efterbehandling

I regel pastöriseras ölet för att det inte ska efterjäsa eller drabbas av bakterietillväxt. Kolsyran justeras och ölet tappas till sist på flaska, burk eller fat. 

Fördjupning: Efterbehandling