Engelsk cider – traditionell och modern
England är en riktig cidergigant. Hälften av all cider som tillverkas i världen kommer härifrån. Jämfört med den franska cidern har den engelska ofta en friskare smak, ljusare färg och högre alkoholhalt.
Produktionen är koncentrerad till sydvästra och östra delarna av England, men även i de östra delarna runt Kent, Norfolk och Suffolk.
Olika äpplen ger olika smak
Smaken på engelsk cider varierar beroende på vilka äpplen som använts. I dag finns tre stora ciderstilar, West Country Style, Eastern Style och Kentish Style.
West Country Style är cider som tillverkats av särskilt odlade cideräpplen med mycket tanniner. Tanninerna kan ge drycken en lite mörkare färg än de övriga stilarna.
Eastern Style använder samma äppelsorter som vi äter och använder till mat. De har lite eller inga tanniner alls och därför är cidern ljusfärgad.
Kentish Style kan ses som en variant av Eastern Style där samma äppelsorter används men drycken ibland påminner mer om vin än cider i smaken. Det beror på att man ofta använder sig av vinjäst istället för ciderjäst. Namnet till trots behöver den vinlika cidern dock inte komma från Kent utan kan tillverkas var som helst.
Perry – den bortglömda päroncidern
För att få kallas cider måste den engelska cidern vara tillverkad av minst 75 procent äpplen och max 25 procent päron. Om den istället består av minst 75 procent päron kallas drycken perry.
Perry är en traditionell päroncider producerad helt och hållet av lokala perrypäron från västra England. Drycken skapades av och för farmarbetare men i samband med industrialiseringen hamnade den i skymundan och glömdes bort. Under senare år har efterfrågan på perry börjat stiga igen, mycket tack vare organisationen CAMRA (Campaign for Real Ale) som vurmar för traditionella brittiska drycker.
Så tillverkas engelsk cider
I västra England tillverkas fortfarande traditionell cider genom vildjäsning av äppelmust. Det ger en ofiltrerad, stark och frisk dryck som kallas scrumpy, en dialektal benämning för torkat äpple.
Den moderna engelska cidern jäses kortare tid än den traditionella, oftast i betong- eller ståltankar. Cidern får jäsa ut så den blir helt torr, därefter tillsätts socker om man vill ha en sötare cider. För att undvika oxidation som påverkar smaken negativt tillsätts ofta även svavel.