Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Cider & Blanddryck
Vad vet du om blanddryck?

Kunskap & Inspiration

  • Vad är cider?
    • Ciderdrinkar
      • Berry Mojito
        • Knockout Lemonade
          • Apple Cup
            • Spicy Pear
              • Hot Cin Punsch (alkoholfri)
                • App-tini
                  • Apple Twist
                  • Socker i cider och blanddryck
                    • Cidertillverkning
                      • Blanddryck
                      • Liten ordlista
                        • Svensk cider
                          • Engelsk cider
                            • Fransk cider
                              • Spansk cider
                                • Vad är iscider?

                                  Vad vet du om blanddryck?

                                  Blanddrycker kommer i många färger och smaker. Gemensamt för alla är att de består av en alkoholbas, en smaksättning, någon form av sötning och kolsyrat vatten.

                                  Färdigblandad drink på burk och flaska

                                  I Sverige kallas blanddrycker ofta alkoläsk och på andra språk säger man malternatives, rusebrus eller RTD, (Ready to drink). Blanddrycker kan jämföras med färdiga drinkar eller groggar på flaska eller burk, oftast med söt smak. 

                                  Blanddrycker är inte lika med söt cider

                                  Det är inte ovanligt att blanddrycker "blandas ihop" med söt cider men det är inte samma sak. En blanddryck består av en alkoholhaltig bas, kolsyrat vatten, någon form av sötning och smaksättare. Alkoholen i cider härstammar däremot från jästa äpplen eller päron. Lär dig mer om cider.

                                  En blanddryck består av en alkoholhaltig bas, kolsyrat vatten, någon form av sötning och smaksättare.

                                  Blanddrycker innehåller i regel 4,5–7 volymprocent alkohol. Själva basen kan vara rom, gin, vodka, fruktvin, vin eller maltdryck.

                                  Sällskapsdryck serveras kall

                                  En frisk smak för att balansera sötman brukar vara uppskattad. Och blanddryck är vanligast som sällskapsdryck och serveras gärna vid ungefär åtta grader. För den som vill hålla koll på sötman finns detta angivet genom en smakklocka tillsammans med sockerhalten angiven i gram per 100 milliliter. 

                                  Blanddryck till mat

                                  Vissa frukt- och bärdesserter kan fungera ihop med en blanddryck med samma smak. De ingefärskryddade varianterna kan vara spännande ihop med det karibiska köket. 

                                  Ekologiska blanddrycker och klimatsmartare förpackningar

                                  Precis som inom andra varugrupper finns det ekologiska blanddrycker och även miljövänliga förpackningsalternativ som PET-flaska.

                                  Aluminiumburkar sedda uppifrån. Hard seltzer.

                                  Inte så söt

                                  Vad är hard seltzer?

                                  Cider & blanddryck i sortimentet

                                  Söta blanddrycker
                                  Torra blanddrycker
                                  Torr och halvtorr cider
                                  Söt cider