Avsändare – Till startsidan
StartCider & Blanddryck

Vad är cider?

Vad är cider?

Kunskap & Inspiration

  • Vad är cider?
  • Ciderdrinkar
  • Socker i cider och blanddryck
  • Cidertillverkning
  • Blanddryck
  • Liten ordlista
  • Svensk cider
  • Engelsk cider
  • Fransk cider
  • Spansk cider
  • Vad är iscider?

Vad är cider?

Cider tillverkas av jäst fruktsaft från äpplen eller päron, men kan också vara smaksatt med andra frukter eller bär. Stilmässigt skiljer sig cidern åt beroende på hur, och till viss del var, de tillverkas.

De stora ciderländerna är Storbritannien, Frankrike och Spanien, men även Sverige, Australien, USA, Irland och Tyskland producerar cider.

Hur tillverkas cider?

De olika ciderstilarna skiljer sig ganska mycket åt beroende på tillverkningsmetod. Om frukten pressas direkt efter skörd hinner musten inte reagera med syret vilket ger en ren och färsk smak. Denna metod används framför allt i Storbritannien. Läs mer om engelsk cider.

Om äpplena får ligga kvar på marken en tid efter skörd får cidern en mustigare, mer utvecklad smak. Denna stil tillverkas främst i norra Frankrike, där man också väljer hur mycket av sockret som får jäsa ut till alkohol. Ju sötare cider, desto lägre alkoholhalt. Läs mer om fransk cider.

En annan typ, som är vanlig i Sverige, går ut på att söta och smaksätta cider med essenser, andra frukter eller bär vid sidan om äpplen och päron. Söt cider från Sverige har blivit en stor framgång internationellt och majoriteten av produktionen exporteras. Läs mer om svensk cider.

Iscider

Cider kan även tillverkas genom att musten eller frukten fryses ned. Då kan vattnet separeras och avlägsnas vilket ger cidern en extremt koncentrerad smak och hög sötma. Läs mer om iscider.

Hantverkscider 

Att definiera hantverkscider är svårt och det är ont om officiella regler. I Sverige har riktlinjer tagits fram av Svenska Ciderfrämjandet. De menar bland annat att lägsta halt av råsaft ska vara 85 procent från nypressade och svenskodlade äpplen – det vill säga cidern får inte vara tillverkad av koncentrat.

I Storbritannien har CAMRA, Campaign for Real Ale, liknande riktlinjer: 90 procent mustinnehåll som inte stammar från koncentrat, inga färg- eller smakämnen samt inget tillsatt socker för att höja den potentiella alkoholhalten.

Kryddad med humle samt alkoholfri

Förutom den rena kolsyrade cidern finns det även cider kryddad med humle, cider utan kolsyra och alkoholfria varianter. Läs mer om alkoholfri cider.