Avsändare – Till startsidan
StartCider & Blanddryck

Ordlista för cider och blanddryck

Ordlista för cider och blanddryck

Kunskap & Inspiration

 • Vad är cider?
 • Ciderdrinkar
 • Socker i cider och blanddryck
 • Cidertillverkning
 • Blanddryck
 • Liten ordlista
 • Svensk cider
 • Engelsk cider
 • Fransk cider
 • Spansk cider
 • Vad är iscider?

Ordlista för cider och blanddryck

Bruna hattar, iscider och perry. I ciderns värld dyker det upp en hel del begrepp som kan vara bra att ha koll på. Här är ordlistan för cider och blanddryck du gått och väntat på.

Apfelwein är ett tyskt äppelvin.

Blanddryck kallas även för alkoläsk, malternatives, rusebrus eller RTD (ready to drink), beroende på ursprung. Blanddrycker består av en alkoholhaltig bas, kolsyrat vatten och smaksättare.

Bruna hatten eller chapeau brun på franska är ingen modeaccessoar som man kanske kan tro, utan benämningen på den gel som bildas när pektinet från frukten börjar koagulera vid jäsning i öppna träfat. Gelen drar åt sig orenheter och bildas bara om musten är av hög kvalitet. Hatten behövs för en långsam jäsning som ger fruktig och hållbar cider.

Brut är benämningen på fransk torr cider med en sockerhalt som är lägre än 28 gram per liter och har en alkoholhalt på minst 4,5 procent.

Calvados är ett äppelbrännvin från Normandie i nordvästra Frankrike. Det är ett destillat av cider som gjorts av äpplen och ibland till viss del päron.

Cideräpplen är äpplen som används till ciderproduktion. De har ett grövre fruktkött än de vi brukar äta och delas in i fyra kategorier – bittra, bittersöta, söta och syrliga. Äpplena blandas för att få rätt smakbalans i den färdiga cidern.

 • Söta äpplen höjer alkoholhalten.
 • Syrliga äpplen skyddar cidern mot sjukdomar och defekter.
 • Beska, tanninrika, äpplen ger cidern kropp.

Cidre bouché kallas fransk cider som är av högre kvalité. Bara 50 av de totalt cirka 750 utvalda äppelsorter rekommenderas att använda till produktionen.

Cidre traditionnel oftast ofiltrerad torr eller halvtorr cider med en alkoholhalt på minst 6 procent.

Cloudy kallas cider som är ofiltrerad och grumlig

Demi-sec är en fransk ciderbeteckning som används för cider med en sockerhalt mellan 28–35 gram per liter och alkoholhalt mellan 3–5 procent.

Doux är en fransk cider som innehåller minst 35 gram socker per liter och alkoholhalten är omkring 3 procent.

Escanciar un culín är namnet på den i Asturien använda tekniken att hälla upp cidern från hög höjd ned i glaset. 

Hard cider är den amerikanska och kanadensiska benämningen på alkoholhaltig cider. Alkoholfri cider kallas apple cider eller bara cider.

Iscider/ice cider/cidre de glace är cider som tillverkas av frusna äpplen eller frusen äppelmust. Det ger ofta en intensivare sötma och syra till den färdiga drycken jämfört med vanlig cider. Produktionen startade i Kanada under 1990-talet där man i dag även har fått en egen kvalitetsbeteckning för Cidre de glace.

Maltbas är en alkoholbas som används vid tillverkning av blanddryck. Den består av malt, jäst och vatten. En blanddryck som är gjord på maltbas är ofta lite grumligare och syrligare än de som är gjorda på vin- eller spritbas.

Perry kallas en cider där basen består av minst 75 procent päron.

Pommeau är en blandning av calvados och äppelmust som tillverkas i nordvästra Frankrike. Alkoholhalten är mellan 16–18 procent och vanligtvis används omkring 30 olika äppelsorter för att tillverka drycken.

Pommeau de Normandie är en Pommeau från franska Normandie som har en restsockerhalt på minst 69 gram per liter och lagras i minst 14 månader innan försäljning. Den får inte börja säljas innan slutet av den femtonde månaden efter avslutad produktion.

Pommeau de Bretagne kommer från Bretagne i Frankrike och har en restsockerhalt på minst 90 gram per liter. Den får inte börja säljas innan den första juni året efter tillverkningen avslutats. Det innebär att drycken måste lagras i minst 14 månader och efter avslutad lagring vila minst 30 dagar på flaska innan den får börja säljas.

Pommeau de Maine är Pommeu från Maine i Frankrike med en restsockerhalt på minst 90 gram per liter. Den lagras i minst 21 månader på fat och sedan ytterligare 30 dagar på flaska innan den får börja säljas.

Sagardoa är spansk cider från Baskien.

Scrumpy var tidigare cider som framställdes av fallfrukt. I dag är det snarare en beteckning på slöjig och ofiltrerad cider utan tillsatt socker, vatten eller jäst. Den tillverkas ofta i mindre partier med traditionella metoder.

Seidr är cider från Wales i Storbritannien.

Sidra är spansk cider från Asturien i norra Spanien. Här tillverkas 80 procent av hela landets ciderproduktion.

Spritbas kallas den alkoholbas som är gjord av sprit och används i blanddryck. Oftast används neutral sprit såsom okryddat brännvin eller vodka för att undvika att blanddrycken tar smak av spritsorten. Blanddrycker gjorda med spritbas är oftare dyrare än drycker gjorda på malt- och vinbas eftersom de skattas som sprit.

Still cider kallas cider som inte är kolsyrad.

Vinbas är en alkoholbas gjord av druv- eller fruktvin som används vid tillverkningen av blanddrycker. Blanddryck på fruktvinbas är ofta lite sötare jämfört med blanddryck gjord på vin från druva.