Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Cider & Blanddryck
Godaste cidern – vilken är Sveriges populäraste smak?

Kunskap & Inspiration

  • Vad är cider?
  • Ciderdrinkar
  • Socker i cider och blanddryck
  • Cidertillverkning
  • Blanddryck
  • Liten ordlista
  • Svensk cider
  • Engelsk cider
  • Fransk cider
  • Spansk cider
  • Vad är iscider?

Godaste cidern – vilken är Sveriges populäraste smak?

Den godaste cidern? Vi har alla olika favoritsmaker, så omöjligt att svara på. Men kolla in om din favoritsmak stämmer överens med resten av Sverige.

Päron är den populäraste smaken i Sverige när det gäller cider och blanddryck. Äpple, citrus och mörka bär, till exempel skogsbär och blåbär, slåss om andraplatsen.

Sedan sker ett litet hopp ned till tropiska frukter som ananas, mango, persika, vattenmelon och passionsfrukt. Röda bär som jordgubbe och hallon tar sjätteplatsen.

Citron är vanligaste citrussmaken, följt av lime. En förklaring till att citrus är populärt att mer drinkliknande och friska drycker gillas av allt fler konsumenter.

Dyker vi ned djupare i siffrorna ser vi att alla smaker ökat de senaste åren.

Drinkinspirerade drycker är en tydlig internationell trend som redan har blivit populärt i vårt sortiment.

Vad är skillnaden på cider och blanddryck?

Söt cider och blanddryck påminner mycket om varandra, men det är inte samma sak.

Blanddryck, ibland kallat alkoläsk, består av en bas gjord på fruktvin, vin, sprit eller malt, plus kolsyra, vatten, smaksättare och någon form av sötning. Alkoholen i cider kommer däremot alltid från päron eller äpplen som fått jäsa.

Frosttäckta äpplen på gren.

Koncentrerat

Iscider