Avsändare – Till startsidan
StartCider & BlanddryckBlanddryck

Vad är hard seltzer?

Vad är hard seltzer?

Kunskap & Inspiration

 • Vad är cider?
 • Ciderdrinkar
 • Socker i cider och blanddryck
 • Cidertillverkning
 • Blanddryck
 • Liten ordlista
 • Svensk cider
 • Engelsk cider
 • Fransk cider
 • Spansk cider
 • Vad är iscider?

Vad är hard seltzer?

Till skillnad från de flesta andra blanddrycker är hard seltzer ofärgad och påminner mer om smaksatt mineralvatten än om läsk. Dock med alkohol.

Vad innehåller hard seltzer?

Till skillnad från de flesta andra blanddrycker innehåller hard seltzer ganska få ingredienser: Kolsyrat vatten, alkohol, socker eller sötningsmedel och någon form av smaksättning, ofta citrus eller bär. Trots att hard seltzer kategoriseras som en blanddryck och står bland "söt cider och blanddrycker" i butiken, så är den inte söt. Smakmässigt påminner den mer om en torr, lätt drink som ”Dagens” eller ”Vodka soda”.

Hard seltzer är ofärgad och säljs i regel på burk, en klimatsmartare förpackning med mer plats för att kommunicera kring varumärket och smaken på. Burk blir allt mer populärt som förpackningstyp och som numera inte bara innehåller öl och cider utan även alla sorters vin, blanddrycker och färdigblandade drinkar.

Mer om klimatsmartare förpackningar  (Du lämnar sajten)

Låg alkoholhalt

Alkoholhalten i hard seltzer är lägre, ofta runt fem volymprocent. Drycker i mindre förpackning och med lägre alkoholhalt är del av den globala trenden att fler vill fortsätta prova nytt, utan att få i sig mer alkohol.

Alkoholhalten i hard seltzer är lägre, ofta runt fem volymprocent.

Alkoholbasen kan – som i andra blanddrycker – bestå av olika jästa, destillerade eller fermenterade drycker. Det kan alltså vara någon form av spritbas, vin eller alkohol baserad på malt som står för alkoholinnehållet.

Hur hänger alkoholhalten ihop med kalorimängden? (Du lämnar sajten)

Känd under andra namn

Hard seltzer är en växande trend i USA, där det även finns andra benämningar på hard seltzer: vodka soda, spiked seltzer eller hard sparkling water. År 2012 dök färdigblandad hard seltzer för första gången upp på den amerikanska marknaden och några år senare var trenden som starkast. År 2019 uppskattades den amerikanska försäljningen av hard seltzer till och med ha varit större än den för hantverksöl.

Transparant med näringsdeklaration

En av orsakerna till hard seltzers framgångar i USA är just den korta ingredienslistan och transparensen kring smak och innehåll. Allt fler kunder är idag intresserade av vad alkoholdrycker innehåller för att kunna göra mer medvetna val. I linje med denna trend har de flesta hard seltzer en innehållsförteckning och näringsdeklaration på förpackningen, trots att detta inte är krav för alkoholhaltiga drycker inom EU.

Hard seltzer var från början en drink

Idén att blanda vatten och sprit är inte ny. Det mest kända exemplet kallas grogg. Namnet kommer från den brittiske amiralen Edward Veron, även kallad ”Old Grog” efter den vadmalsrock han bar, som på 1700-talet beordrade att manskapets romranson skulle spädas ut med en stor del vatten. Resultatet blev en mindre berusad besättning och en typ av drink som med tiden blev mycket populär. I Sverige dracks det mycket lättgrogg, (sprit plus vatten eller läsk), under motbokstiden. En favorit som hängde med länge var whisky och sodavatten.

Genombrott i USA 

På 1990-talet blev blandningen vit sprit och kolsyrat vatten mycket populärt på barerna i USA. 2012 dök färdigblandad hard seltzer för första gången upp på den amerikanska marknaden och några år senare var trenden som starkast. 2019 sägs försäljningen av hard seltzer i USA till och med varit större än den för hantverksöl.

Visste du att…?

 • Hard betyder i sammanhanget ”alkoholhaltig” och seltzer är ett annat ord för ”kolsyrat vatten”.
 • Namnet seltzer kommer ursprungligen från den tyska staden Seltser, som redan på 1700-talet exporterade sitt naturliga källvatten.
 • Det som skiljer seltzervatten från club soda är att den senare innehåller tillsatta salter, medan seltzervatten är naturligt rikt på mineraler