Alkoholfri cider
Alkoholfri cider görs av fruktjuice som fått jäsa. Smaken kan vara halvtorr till söt. De söta passar bra till desserter och torrare cider går bra ihop med fiskrätter eller kraftigare husmanskost.
Till hälften jäst fruktjuice
Svensk cider ska enligt Livsmedelsverkets definition vara tillverkad av minst 15 volymprocent jäst fruktjuice eller fruktjuicekoncentrat av äpple och/eller päron. Är den smaksatt med andra smaker ska det framgå på etiketten. Samma regler gäller för svensk cider oavsett om den är alkoholfri eller innehåller alkohol.
Tillverkning av alkoholfri cider
Det vanligaste sättet att tillverka alkoholfri cider gjord på must av äpplen eller päron är genom att avbryta jäsningen vid önskad alkoholhalt. Man kan också framställa ett svagt fruktvin med hjälp av essenser. Drycken kan vara kolsyrad eller stilla.
Det växande intresset i världen för alkoholfria drycker tar tillverkningen av alkoholfri cider framåt. I dag tillverkas alkoholfri cider framförallt i Sverige, Storbritannien och Irland.
Kombinera till mat, dessert eller ost
Cider till maten? Javisst. Torr alkoholfri cider gör sig utmärkt tillsammans med fågel- eller fläskrätter och husmanskost, till exempel köttbullar med lingon, fläsklägg med rotmos eller kroppkakor. Där lättar cidern upp med sin högre syra.
Halvtorr alkoholfri cider passar bra till ost, då främst vitmögelostar och kittost. Den söta cidern gör sig bäst som sällskapsdryck eller till frukt- och bärbaserade desserter, till exempel sorbet eller parfait.
Systembolaget har två alkoholfria märkningar
Trots benämningen innehåller alkoholfria drycker ibland en mycket liten mängd alkohol. Det beror på att alkohol lyfter fram smaker och aromer.
Enligt svensk lag klassas drycker som innehåller mer än 2,25 procent alkohol som alkoholdryck. Hos Systembolaget går gränsen för det alkoholfria sortimentet redan vid 0,5 procent.
Vi har även produkter som är helt utan alkohol. Alkoholhalten kontrolleras i vårt laboratorium.
Skillnaden mellan must, juice och cider
Äppelmust: Alkoholfri dryck som består av 100 procent pressad saft från äpplen som hindrats från att jäsa. Får inte innehålla några tillsatser utöver vatten.
Äppeljuice: Alkoholfri dryck som framställs av 100 procent råsaft från äpplen. Får precis som must inte innehålla tillsatt socker, däremot citronjuice, limejuice eller surhetsreglerande medel. Kan göras av koncentrat eller fruktpuré.
Äppelcider: Finns både med och utan alkohol och tillverkas av fruktjuice eller fruktjuicekoncentrat som fått jäsa. Cider är oftast kolsyrad.