Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Lär dig mer om ale

Ale är ett samlingsnamn för många överjästa öl. Varianterna är väldigt många. Här går vi igenom de vanligaste.

Länder som vanligtvis förknippas med ale är Belgien, Storbritannien och USA, men ale görs i så gott som i alla ölländer idag. 

Mild ale och bitter

Dessa förekommer oftast i Storbritannien. Mild ale är en mild och alkoholsvag öl med ett uns sötma balanserat med beska. Bitter är starkare och framförallt beskare. Bitter dricks företrädesvis på fat. När en bitter buteljeras brukar den kallas pale ale. Extra special bitter är en variant av bitter där beskan blir ännu mer markant och med högre alkoholhalt.

India pale ale

India pale ale har mycket beska och alkoholhalt på 5,5 till 6,5 procent. Den kommer ursprungligen från det brittiska imperiets glansdagar, då man skeppade ut öl från hamn- och bryggeristaden Burton med destination Indien. Till en början skickade man ett öl som hette October beer, som ursprungligen var ett lagrat öl, men för att klara den långa resan till Indien så skeppades den färsk och man tillsatte även mer humle precis innan lasten gick i väg. Efter hand fick denna öl namnet IPA. Att tillsätta humle när ölet redan är färdigbryggt kallas torrhumling.

Old ale

Är ale som lagrats lite längre, inte sällan på ekfat. Öltypen är fyllig med maltig karaktär och mörk färg. Oftast finns en viss syrlighet också som kommer sig av lagringen.

Barley wine

Detta är en av de mest speciella alestilar som finns. Historiskt sett lär den ha skapats under Napoleonkrigen som vinsubstitut. Barley wine (kornvin) är fullproppad med malt, och när den jäser blir det väldigt starkt och fylligt. Barley wine kan lagras och får ofta fruktigare och mer starkvinslika toner när den blir äldre.

Blond

I Belgien är alen ofta alkoholstark, söt och fyllig. Blond är oftast en ölstil som fått jäsa två eller rentav tre gånger, både i jäskärl och på flaska. Resultatet blir ett fylligt och smakrikt öl, ofta med en markerad beska och viss sötma.

Bruin

Ölen är oftast en mörkare och fruktigare variant av blond. Ibland delas dessa öl upp som dubbel och tripel.

Trappistöl

Detta är ingen egen ölstil, utan mer en ursprungsbeteckning. Ölen bryggs ibland av munkar. Men tillverkningen ägs alltid av munkar tillhörande Trappistorden. Ölen varierar i stil och har egentligen inget gemensamt förutom ägarförhållandena och vissa regler att förhålla sig till. Det finns trappistöl från Belgien, Nederländerna, USA, Italien, Frankrike och Österrike.

Klosteröl

Det finns även öl som kallas klosteröl, då rör det sig om kloster som hyr ut sitt namn till kommersiella bryggerier. Dessa kloster tillhör inte Trappistorden, och inte heller dessa öl utgör någon egen stil.

Röd och brun ale

Från Flandern kommer en intressant syrlig dryck. Ölet bryggs och lagras på gamla fat så man kan känna en viss ton av oxidation. En andra jäsning med mjölksyrebakterier sker ofta också i faten. Irland och i England finns också begreppen red ale och brown ale, men dessa öl har inte syrligheten och är sällan lagrade på gamla fat. Utan dessa är mer lika en mild ale

Saison & Biere du garde

Ölen bryggdes ursprungligen i Belgien vid den franska gränsen och är överjästa. Men idag är Saison ett namn som du hittar på öletiketterna runt om i världen. Ölen jäser inte sällan med lite extra socker för att få sin speciella stil och med speciella jäststammar vid väldigt hög temperatur. På andra sidan gränsen bryggs Frankrikes kanske mest intressanta ölstil, Biere du garde, vars karaktär påminner om Saison.

Altbier & Kölsch

Altbier är en ganska torr, rostad och besk brygd från Ruhrområdet i Tyskland. Kölsch en lättare och ljusare variant av ale. Kölsch är en öltyp som ligger väldigt nära lager i karaktären och nästan uteslutande bryggs i Köln.

Amerikansk IPA & APA

Amerikansk ale är minst lika varierad som de i Storbritannien och Belgien. Amerikansk IPA brukar ha en tydlig karaktär av inhemska humlesorter som amarillo och cascade (ger tydliga citrustoner), så även APA (american pale ale), som inte är lika besk och har lägre alkoholhalt.