Avsändare – Till startsidan
StartÖl

Glutenfri öl

 Glutenfri öl

Kunskap & Inspiration

Glutenfri öl

Glutenfri öl är inte helt fri från gluten, men kan vara ett bra val för den som har glutenintolerans (celiaki) eller mår bättre av glutenfri kost och ändå vill dricka öl. Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna.

Varför är det gluten i vanlig öl?

Öl innehåller alltid gluten eftersom den görs på spannmål, oftast korn eller vete. Därför bör den som har glutenintolerans (celiaki) undvika att dricka vanlig öl för att slippa besvär.

Livsmedelsverket om celiaki och spannmålsallergi
Livsmedelsverkets rapport: Gluten i maltdrycker

Vad är glutenfri öl?

Glutenfri öl är faktiskt inte helt utan gluten, men halten är låg. Enligt EU:s regler får märkningen glutenfritt användas om halten är under 20 milligram per liter (mg/l). Vanlig öl innehåller ofta 50 mg/l eller mer.

Öl helt utan gluten är ovanlig eftersom det är svårt att ta bort all malt vid bryggningen. De undantag som finns bryggs på hirs eller durra.

Hur hittar jag glutenfri öl på Systembolaget?

Håll utkik efter vår märkning glutenfri öl i butikshyllorna eller fråga en medarbetare om vad som finns i sortimentet. Har vi ingen passande öl inne kan vi beställa åt dig.

På systembolaget.se kan du enkelt sortera ölsortimentet genom att kryssa i glutenfri öl under fliken andra urval.

Glutenfri öl i sortimentet

Jag är glutenintolerant. Hur mycket glutenfri öl kan jag dricka?

Det beror på hur hög halt du får i dig. Vuxna med glutenintolerans, eller celiaki, bör inte få i sig mer än 30 milligram gluten per dag och i det ingår allt man äter och dricker.

Ta hjälp av vårt räkneexempel:

En glutenfri öl på 33 centiliter innehåller upp till 6,6 milligram gluten baserat på maxhalten 20 mg/l. Om du dricker två flaskor har du fyllt nästan hälften av ditt totala dagsintag.

Hur tillverkas glutenfri öl?

Bryggaren får fram en lägre nivå gluten genom att antingen använda andra råvaror (som ris eller majs) eller behandla spannmålet och bryta ner enzymerna för att minimera halten.

Smakar glutenfri öl annorlunda jämfört med vanlig öl?

Egentligen inte! På Systembolaget finns i dag ett brett utbud av glutenfri öl i varierande typer och stilar för att passa olika smaker: från lättare ljus lager till mer fyllig IPA och porter.

Finns gluten i vin och sprit?

Gluten finns inte i vin eller cider eftersom de inte görs av några sädesslag. Sprit tillverkas ofta på spannmål, men gluten försvinner under tillverkningen när drycken destilleras.

Vart vänder jag mig med frågor om gluten?

Om du har frågor kring gluten vänd dig till en läkare eller dietist. Då får du information som är mer anpassad till din situation.

Fakta om Gluten i öl

  • Gluten är ett protein som finns i korn, vete, råg och korsningar/hybrider av dessa.
  • Andra sädesslag som havre och bovete kan vara kontaminerade med gluten.
  • Veteöl innehåller mest gluten av alla ölsorter
  • Alkoholfri öl innehåller också gluten