Avsändare – Till startsidan
StartÖl

Beska i öl – hur mycket vill du ha?

Beska i öl – hur mycket vill du ha?

Kunskap & Inspiration

Beska i öl – hur mycket vill du ha?

Älskar du beska i öl eller smakar det bittert och jobbigt? Inget är rätt eller fel. Se vilken IBU-nivå som passar dig bland våra ölstilar. Du kan även använda vår smakklocka för beska i vårt ölsortiment.

Beska är den grundsmak som väcker känslor och vi uppfattar den på väldigt olika sätt. Det som en person uppfattar som bittert kan en annan knappt känna eftersom våra smaklökar brukar vänja sig. Beskan i öl kommer från humlen och balanserar sötman från malten. 

Olika ölstilar har olika beskanivåer. Vi på Systembolaget använder både IBU och vår smakklocka för beska. Du kan välja själv vilken som passar dig bäst.

Vad är IBU?

IBU används som ett ungefärligt mått på hur beskt ett öl är. Ju högre siffra, desto beskare öl. IBU står för International Bitterness Unit.

Till exempel ligger ljus lager på 10–40 IBU, medan amerikansk IPA ligger på 30–70 IBU.

Som komplement till IBU går det att använda Systembolagets smakklocka för beska. Det är ett bra sätt att få stöd i vilka ölsorter som funkar för dig.

Se mer av de olika beskanivåerna i IBU bland våra ölstilar.

Systembolagets olika beskanivåer

  • Liten: 1–3
  • Måttlig: 4–6
  • Tydlig: 7–9
  • Påtaglig: 10–12

Vi börjar med liten beska och jobbar oss uppåt på våra smakklockor för beska. Se vilken toleransnivå du tror att du har!

 

Smakklockor-1-3.png

Öl med liten beska

Här hittar du öl med klockvärden mellan 1 och 3 för beska. Det gäller bland annat våra veteöl och en hel del ljus lager i internationell stil.

Bland ölen med liten beska hittar du också spontanjäst öl som smaksatt lambic och geuze. Båda har dessutom en tydlig syrlighet.

Se vårt sortiment av öl med liten beska.

 

Smakklockor-4-6.png

Öl med måttlig beska

Måttlig beska finns i maltig, fruktig öl som ale, mörk lager och ljus lager. Dessa ölstilar har klockvärden för beska mellan 4 och 6. Här hittar du större delen av vår ljusa lager – men även smakrik, fyllig ale och mörk lager med rostade toner.

Se vårt sortiment av öl med måttlig beska.

 

Smakklockor-7-9.png

Öl med tydlig beska

I smakrik öl finns tydlig beska med klockvärden mellan 7 och 9. Här dominerar ofta humlen som, förutom tydlig beska, också ger smak och doft till ölen som påminner om allt från tallbarr och maskrosor till ananas.

Tydlig beska finns i traditionell bitter, modern india pale ale och klassisk pilsner med tydligt maltig karaktär. Det kan även finnas tydlig beska i en del porter och stout.

Se vårt sortiment av öl med tydlig beska.

 

Smakklockor-10-12.png

Öl med påtaglig beska

Här hittar du riktigt rejält besk öl som har en beskaklocka på över tio. Den riktigt höga beskan återfinns ofta i IPA och imperial/dubbel IPA som lanseras i det tillfälliga sortimentet.

Se vårt sortiment av öl med påtaglig beska.

Lite fakta om fyllighet och sötma

De andra två smakklockorna som vi anger för de öl som Systembolaget har provat är fyllighet och sötma. Det är samma klockor som för vitt vin.

  • Sötman känns bäst längst fram på tungan. Klockvärdet beskriver den upplevda sötman, som i regel är låg i öl.
  • Fyllighet är en konsistens och en munkänsla – det vill säga hur mycket drycken väger i munnen. Ölet kan upplevas fylligt, som koncentrerad saft eller lätt som utspädd saft. Tumregeln är att fyllighet och beska brukar vara ungefär samma i ett öl.