Avsändare – Till startsidan

Listor

Beställningar

Bokningar

Bevakningar

Privatimporter

Kontouppgifter

Logga ut

StartÖl

Ekologisk öl

Ekologisk öl

Kunskap & Inspiration

Ekologisk öl

Här lär du dig mer om ekologiskt öl och får svar på de vanligaste frågorna.

Vad gör ölen ekologisk?

När man odlar ekologiskt korn eller andra sädesslag som ska bli till malt, eller ekologisk humle, får inte kemiska/syntetiska bekämpningsmedel användas. Det är även förbjudet att konstgödsla med kväve. För att EU:s förordningar för Ekologisk ska uppfyllas måste dessutom både odling och produktion certifieras av en tredje, oberoende part.

Läs mer om hur öltillverkning går till

Måste 100 procent av ingredienserna vara ekologiska?

Ja, i princip. Grundregeln för ekologiska drycker är att de ska innehålla 100 procent ekologiska ingredienser. En liten andel, max fem procent, konventionellt odlade råvaror får under en begränsad tid användas i ekologisk öl. Men då måste det finnas bevis på att en ekologiskt odlad ingrediens (humle) saknas på marknaden. Producenten måste då ansöka om tillfällig dispens hos Livsmedelsverket. 

Påverkas ölens smak av ekologiska ingredienser?

Nej, inte för att råvarorna är ekologiska. Däremot varierar smaken på olika öl beroende på vilken typ av malt och humle som används och hur bryggaren tillverkar ölet.

Varför är ekologisk öl bättre än den utan märkning?

Ekologisk odling är bra för den biologiska mångfalden, både för djur och natur. Dessutom slipper människorna som jobbar på odlingarna hantera giftiga bekämpningsmedel.

Är ekologisk öl bättre för hälsan?

Inte vad vi vet. Det farligaste i öl är alkoholen och alkoholhalten behöver ju inte vara lägre i en ekologisk öl. Vi brukar säga att ekologiskt främst är ett val för den som vill göra gott för djur, natur och människor där råvarorna odlas.

När det gäller rester från bekämpningsmedel ska öl som inte är ekologisk fortfarande hålla sig under bestämda gränsvärden.

Vem bestämmer vad som är ekologiskt?

EU sätter upp reglerna för ekologisk odling. För att få säga att ett öl är ekologiskt krävs också en certifiering från en oberoende kontrollorganisation som Krav, Ecocert, Demeter eller EU-lövet.

Ser du en ekologisk märkning på en flaska eller burk betyder det att både odlingen och tillverkningen uppfyller miljökraven.

Hur hittar jag ekologisk öl på Systembolaget?

I butik håller du utkik efter vår gröna märkning: ekologiskt. Självklart kan du också be våra medarbetare om hjälp för att hitta rätt. På systembolaget.se och i appen söker du enkelt fram ekologiskt öl genom att söka på Öl och sedan under Märkning filtrera på Ekologiskt.