Avsändare – Till startsidan
StartÖl

Vad vet du om Oktoberfest?

Vad vet du om Oktoberfest?

Kunskap & Inspiration

Vad vet du om Oktoberfest?

Den kallas för världens största folkfest med över sex miljoner besökare. Men varför i hela fridens namn firas Oktoberfest till största delen i september? Vi reder ut ett och annat kring världens största ölfestival.

Årets Oktoberfest i München sker mellan 21 september till 6 oktober. Över sex miljoner besökare beräknas under den tiden dricka över sju miljoner liter öl på en yta stor som 45 fotbollsplaner.

Oktoberfest i siffror

Det råder ingen tvekan om att festivalen är en stor händelse. Om inte annat talar siffrorna sitt tydliga språk. Oktoberfest 2017 resulterade bland annat i:

  • 7,7 miljoner liter serverade öl.
  • 534 ton matavfall.
  • 84 ton krossat glas.
  • 4 055 borttappade saker.

Vilket öl dricker man under Oktoberfest?

Alla stora bryggerier i München brygger särskilda ljusa lageröl som är det vi i dag förknippar med oktoberfesten. Stilen påminner om helles eller starkare lager med märkbar sötma och relativt hög alkoholhalt.

Lär dig mer om ölstilen helles.

Denna moderna variant har till stor del ersatt det traditionella bayerska oktoberölet märzen, vars namn kommer av märz, månaden mars på tyska. Det var då ölet bryggdes innan det lagrades kallt i källare över sommaren.

Numera är det främst mindre bryggerier som håller märzenstilen vid liv. Deras uppfinningsrikedom och experimentlusta har också skapat en mängd nya ölsorter, såväl överjästa varianter som rena veteöl.

Lär dig mer om ölstilen märzen.

Oktoberfest-relaterade världsrekord

Över sju miljoner liter öl dricks under festivalen. Det torde vara världsrekord. Just rekord är något som Oktoberfest inspirerat till. En titt i rekordböckerna ger några exempel:

  • Flest ölglas balanserade på huvudet: 235 stycken.
  • Flest ölglas burna över 40 meter: 29 glas.
  • Världens största lederhosen: 5,5 gånger 4,5 meter.
  • Världens största brezel: 783,81 kilo.
  • Världens tyngsta rödkål: 23,7 kilo.

Närbild på stor kringla täckt av salt mot mörk bakgrund.

Brezel – ett typiskt inslag under festivalen.

Vilken mat äter man under Oktoberfest?

Här är det riktigt tysk husmanskost som gäller. Surkål, olika korvar, skinkor ostar, potatis och bröd. Typiska inslag är till exempel schnitzel, bratwurst, knödel och brezel – brödkringlor som ofta äts med olika färskoströror. Grillad kyckling är en klassiker som serverades för första gången 1881.

Vad är det egentligen man firar?

Ursprungligen firade man årsdagen av kronprins Ludvig av Bayerns bröllop med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen år 1810. Fem dagar efter bröllopet hölls en stor offentlig hästkapplöpning som blev ett återkommande inslag varje år. Under större delen av 1800-talet var kapplöpningar och karuseller huvudnöjet under folkfesten, inte förrän långt senare fick festivalen sin nuvarande ölprägel.

Festivalen har hållits de flesta år sedan dess, men krig och kolera har ställt in firandet vid några tillfällen. 1980 var ett mörkt år i historien då en bomb sprängdes under Oktoberfest.

Varför sker Oktoberfest främst i september?

Namnet Oktoberfest har förvirrat många. Ursprungligen låg hela festen i oktober, men i samband med att den förlängdes passade man på att flytta startdatumet till september när det är varmare och kvällarna är ljusare. Avslutningen sker däremot alltid den första söndagen i oktober.