Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Öl
Årets påsköl och lär dig mer om påsköl

Kunskap & Inspiration

Årets påsköl och lär dig mer om påsköl

Att brygga speciell öl särskilt till påsk är ett ganska nytt fenomen: Sveriges första påsköl lanserades så sent som 1991. Idag finns desto fler representanter och både smaker och stilar varierar stort.

Påsköl från början

Begreppet påsköl introducerades i Sverige så sent som 1991 och kommer från början från Danmark. Där har man bryggt ”påskebryg” kommersiellt sedan 1890-talet.

I Sverige valde bryggerierna att följa den danska traditionen med lite starkare och mörkare varianter av lageröl, och det är också vad många ser som ett typiskt påsköl än idag.

Inte bara mörk lager längre

Många representanter landar fortfarande i kategorin mörk lager, men med tiden har påskölen utvecklats till att bli mer komplex. På senare tid möter vi allt från porter och stout, brown ale och mörk lager. I en annan del av färgskalan hittar vi ljusa lager i såväl tysk och tjeckisk som modern stil. 

I dag kan man generellt dela in påsköl i två grupper: de klassiska som på ett ungefär följer ursprunget och de övriga där bryggmästarens vision och experimentlusta blir mer påtaglig och avgörande för resultatet. Med andra ord hänger påskölen med i utvecklingen genom att spegla de öltyper som präglar ölvärlden i stort oavsett säsong.

Parallellt med utvecklingen av olika stilar dyker också allt fler alkoholfria och alkoholsvaga påsköl upp.

Olika sorters humle

Till mer traditionell påsköl används ofta europeiska humlesorter som till exempel hallertau, och det ger en öl som är stramare till karaktären. I påsköl av modernare stil är det vanligt att använda amerikanska humlesorter som cascade och amarillo.

Läs mer om öltillverkning

Påsköl och mat

Påsköl, med eller utan alkohol, passar bra till maten på buffébordet. Många av rätterna är salta, kraftiga och ibland feta till konsistensen. Ölens kolsyra gör att maten upplevs som mindre fet och beskan skär igenom feta inslag.

En mörk lager tillverkas av mörkare, mer rostad malt än ljus lager. Den är därför mer smakrik och möter matens smakrikedom bra.

Torr porter och stout har också hårt rostad malt som ger mycket smak. Det gör att de passar bra ihop med förslagsvis lammstek med potatisgratäng. Även en brown ale matchar med sin medelhöga beska och rostade maltsmaker.

Är julöl och påsköl samma sak?

Nja. Rent bryggtekniskt är det ingen skillnad på julöl och påsköl: båda kan vara kall- eller varmjästa och tillhör ofta en mörkare, fylligt maltig öltyp som även kan vara kryddig.

Precis som julöl är påsköl inte en definierad ölstil, även om båda historiskt sett drar åt att vara mörkare och starka öl.

Påsköl är dock ofta ljusare och lägre i alkoholhalt: fisk, lamm och ägg dominerar på matbordet och ett lättare öl passar bättre till de rätterna. Dessutom föredrar vi att dricka lättare drycker på våren. 

En annan skillnad mellan dryckerna är att julöl oftare är smaksatt med olika typer av kryddor. En större olikhet är att julölen har djupare historiska rötter med ursprung i förkristna vinterritualer.

Läs mer om julöl

Handtecknad illustration av skivad älgstek.

Rött till kött. Eller?

Dryck till lamm, nöt och vilt

Lär dig matcha mat & dryck

Hetta höjer beskan

Hetta från chili kan ställa till det i kombination med dryck. Beska och strävhet ökar, sötma och friskhet minskar. Alkoholstark dryck känns dessutom eldigare.

Välkommen till Smakskolan