Oktoberöl

I samband med Oktoberfestivalen i München lanseras alltid olika oktoberfestöl världen över – men långt ifrån alla liknar den ursprungliga.

Ölfestivalen Oktoberfest firas varje år i München med start i slutet av september. Festivalen är en av världens största folkfester med flera miljoner besökare.

Två typer av oktoberöl

Det finns två huvudtyper av oktoberöl – den ursprungliga och den moderna. Märzen är det traditionella och ursprungliga bayerska oktoberölet. Namnet syftar på att ölet förr bryggdes i den svala månaden mars, März på tyska, för att sedan lagras kallt i källare över sommaren.

Märzen den klassiska

Typiskt för stilen är den mörkare färgen som kommer av att malten rostats hårdare, och en något högre alkoholhalt, vanligen runt sex volymprocent. Smakmässigt är det klassiska festölet mindre humlat och aningen sötare än annat lageröl.

Ljusare lite sötare variant

Men alla de stora bryggerierna i München gör sedan många år ett ljusare oktoberöl, som i stilen faktiskt påminner en del om internationell lager. Sötman är märkbar och alkoholhalten relativt hög. Denna moderna variant har mångt och mycket ersatt Märzen, och är det öl vi i dag förknippar med oktoberfesten.

Småbryggerier håller i traditionen

Numera är det främst mindre bryggerier som håller den ursprungliga Märzenstilen vid liv. Precis som själva oktoberfesten har spritt sig (i USA, Hong Kong och till och med i Sverige firas oktoberfesten), tillverkas oktoberöl långt utanför Tysklands gränser.

Småbryggeriernas uppfinningsrikedom och experimentlusta har också skapat en mängd nya ölsorter som på mer eller mindre lösa grunder återkopplar till festligheterna i Bayern. Såväl överjästa varianter som rena veteöl, saluförs numera som oktoberöl. Det vill säga ganska långt från den ursprungliga stilen.

Oktoberfesthistoria

Ursprungligen firade man prins Ludvig av Bayerns bröllop med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen. Kungligheterna gifte sig 1810, och då döpte man också det 31 hektar stora grönområdet mitt i staden till Theresienwiese, där festivalen hålls än i dag.

Under större delen av 1800-talet var kapplöpningar och karuseller huvudnöjet under folkfesten – först i början av 1900-talet fick festivalen sin ölprägel.