Oktoberöl

I samband med Oktoberfestivalen i München lanseras alltid olika oktoberfestöl världen över – men långt ifrån alla liknar den ursprungliga.

Ölfestivalen Oktoberfest firas varje år i München med start i slutet av september. Festivalen är en av världens största folkfester med flera miljoner besökare.

Två typer av oktoberöl

Det finns två huvudtyper av oktoberöl – den ursprungliga och den moderna. Märzen är det traditionella och ursprungliga bayerska oktoberölet. Namnet syftar på att ett extra starkt öl förr bryggdes i den svala månaden mars, märz på tyska, för att sedan lagras kallt i källare över sommaren.

Märzen - den klassiska oktoberölet

Typiskt för stilen är den mörkare färgen som kommer av att malten rostats hårdare, och en något högre alkoholhalt, vanligen runt sex volymprocent. Smakmässigt är det klassiska festölet mindre humlat och aningen sötare än annat lageröl.

Ljusare och modern variant

Alla de stora bryggerierna i München gör sedan många år ett ljusare oktoberöl, som i stilen faktiskt påminner en del om internationell lager. Sötman är märkbar och alkoholhalten relativt hög. Denna moderna variant har till stor del ersatt märzen, och är det öl vi i dag förknippar med oktoberfesten.

Småbryggerier håller i traditionen

Numera är det främst mindre bryggerier som håller den ursprungliga märzenstilen vid liv. Precis som själva oktoberfesten har spritt sig (till USA, Hong Kong och till och med i Sverige), tillverkas oktoberöl långt utanför Tysklands gränser.

Småbryggeriernas uppfinningsrikedom och experimentlusta har också skapat en mängd nya ölsorter som på mer eller mindre lösa grunder återkopplar till festligheterna i Bayern. Såväl överjästa varianter som rena veteöl, saluförs numera som oktoberöl. Det vill säga ganska långt från den ursprungliga stilen.

Varför firar man Oktoberfest?

Ursprungligen firade man prins Ludvig av Bayerns bröllop med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen. Kungligheterna gifte sig 1810 och då döpte man också det 31 hektar stora grönområdet mitt i staden till Theresienwiese. Festivalen hålls där än i dag och firandet sker i gigantiska tält. Själva ölet kommer från de sex stora bryggerierna i München och serveras i enlitersglas.

Under större delen av 1800-talet var kapplöpningar och karuseller huvudnöjet under folkfesten – först i början av 1900-talet fick festivalen sin ölprägel.