Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Alkoholfritt
Alkoholfri öl

Kunskap & Inspiration

  • Alkoholfritt till maten
  • Alkoholfria drinkar & mocktails
  • Äppelmust
  • Alkoholfri cider
  • Alkoholfri öl
  • Alkoholfritt vin
  • Mousserande te

Alkoholfri öl

Alkoholfri öl vinner mark i Sverige. Men hur får man egentligen till smakrik alkoholfri öl när den klassiska smakbäraren alkohol försvinner?  

Öl utan alkohol är trendigt 

Intresset för alkoholfri öl har växt på senare år. Både internationellt etablerade öljättar och små hantverksbryggerier satsar på alkoholfri öltillverkning. Det gör att du hittar ett stort utbud i hyllorna. Den klassiskt ljusa lagerölen har fått sällskap av till exempel smakrik ale, syrlig öl och stout. Systembolaget delar dessutom in den alkoholfria ölen i både typer och stilar i såväl butik som online.

Hur gör man alkoholfri öl? 

Det finns flera olika metoder för att hålla nere, ta bort eller minska alkoholen i öl. Traditionellt har bryggarna gjort ett vanligt öl och sedan avlägsnat alkoholen. I dag arbetar en del bryggare annorlunda genom att aldrig överstiga gränsen för alkoholfri öl som ligger på 0,5 procent.   

Vill du ha koll på hur öl tillverkas innan du ger dig in i tillverkningen av alkoholfri öl? 

Kallkontakt

Modern metod där bryggaren tillverkar en vört som kyls ner innan man tillsätter jästen. Jäsningen blir långsammare och bara en liten del av sockret i vörten omvandlas till alkohol eftersom jäsningen avbryts innan alkoholhalten har stigit för högt. I övrigt kan bryggaren använda hela paletten för att skapa smak – humlesorter, jäst och hur malten rostas. Metoden med kallkontakt tar tillvara på maltens och humlens aromer. En billig metod som ger smakrikt öl.   

Malt med lite stärkelse 

Modern metod där bryggaren väljer malt som inte innehåller så mycket stärkelse. Under tillverkningen omvandlas stärkelsen till socker som sedan blir till alkohol. Lite stärkelse ger alltså mindre alkohol. Även här kan bryggaren använda hela paletten för att skapa smak.   

Vakuumdestillation 

Ett vanligt öl vakuumkokas i låg temperatur. Smakerna behålls men alkoholen försvinner. Ibland tillsätts sedan en mindre del vanligt öl för att ge mer smak.  

Omvänd osmos 

Ölet utsätts för ett yttre tryck och med hjälp av ett membran filtreras alkoholen bort från ölet. Mycket av ölets smaker finns fortfarande kvar.  

Varför är alkoholfri öl inte helt alkoholfri? 

Alkoholfri öl innehåller ofta en liten mängd alkohol, namnet till trots. Det är för att även lite alkohol hjälper till att få fram smaken i ölet.  

Alkoholfritt på Systembolaget innebär att drycken innehåller högst 0,5 procent. Alkoholhalten kontrolleras i vårt laboratorium.  

Svensk lag säger bara att alkoholhalten ska vara märkt på drycker med minst 2,25 procent alkohol. Systembolaget har satt gränsen 0,5 procent för att tydliggöra vad som har lite alkohol. 

Alkoholstyrka på öl 

Alla procentangivelser anges i volymprocent om ingenting annat uppges. 

Förutom alkoholfri öl används tre olika typer utifrån alkoholstyrkan:

Lättöl – får innehålla max 2,25 procent alkohol. Säljs i dagligvaruhandeln. 

Folköl – får innehålla max 3,5 procent. Säljs i dagligvaruhandeln. 

Starköl – öl med högre alkoholhalt än 3,5 procent. Säljs på Systembolaget. 

Vad menas med mellanöl?

Mellanöl var under en period en egen skatteklass. Den hette mellanöl klass IIB och innehöll 3,6 viktprocent, vilket motsvarar 4,5 volymprocent alkohol. Om man i dag ser uttrycket "mellanöl" på etiketten betyder det oftast en ljus lageröl med alkoholhalt runt 4,5 volymprocent. 

Ale utan alkohol

Alkoholfri IPA
Alkoholfri APA
Alkoholfri Belgisk ljus ale
Alkoholfri Brown ale
Alkoholfri ale i sortimentet
Alkoholfritt till buffé med oliver, cous-cous, vindolmar och bröd.

Smakrikt till småplock

Alkoholfritt öl till buffé