Avsändare – Till startsidan
StartAlkoholfrittAlkoholfritt till maten

Alkoholfritt till kräftor och andra skaldjur

Alkoholfritt till kräftor och andra skaldjur

Kunskap & Inspiration

  • Alkoholfritt till maten
  • Alkoholfria drinkar & mocktails
  • Äppelmust
  • Alkoholfri cider
  • Alkoholfri öl
  • Alkoholfritt vin
  • Mousserande te

Alkoholfritt till kräftor och andra skaldjur

Nu skal vi se… kräftor, hummer, räkor, krabba, ostron och musslor. Listan över havets och sjöarnas bepansrade läckerheter är lång. Här tipsar vi om passande alkoholfria drycker till olika skaldjur.

Skaldjur är eleganta i smaken och präglas främst av umami. Denna grundsmak trivs tillsammans med sötma, som vi ofta hittar i alkoholfria drycker, men mindre bra ihop med fatkaraktär och strävhet. 

Ofta tillagas skaldjur med mycket sälta som sänker upplevelsen av alla grundsmaker. Dra därför gärna på lite extra med beska i ölen och syra och sötma i vinet när det ska serveras kokta räkor eller kräftor.

Alkoholfritt till hummer

Ska det lyxas till lite så faller valet ofta på hummer. Köttet har en finstämd smak med lätt sötma och tydlig sälta från koket. 

Torrt, mousserande vin utan alkohol är ett självklart alternativ till hummer, speciellt om den serveras "naturell" eller som soppa. Bubblorna hjälper då till att lyfta de finstämda smakerna från råvaran. Ett lätt, friskt vitt vin utan alkohol fungerar också bra. Om hummern gratineras kan ett lite kraftigare alkoholfritt vitt vin vara det bästa valet.

Alkoholfria tips:

Alkoholfritt mousserande vitt vin till hummer
Alkoholfritt vitt vin till hummer

Alkoholfri öl till kräftor

Ett ljust eller mellanmörkt lageröl med medelstor beska möter upp de salta kräftorna och maltigheten matchar även aromerna i det tillhörande brödet. Bland våra alkoholfria spritalternativ finns även alkoholfri snaps.

Alkoholfritt vitt vin är ett annat förslag. Välj då ett med hög fruktsyra och kännbar sötma. 

Alkoholfria tips:

Alkoholfri lageröl till kräftor
Alkoholfri snaps till kräftor
Alkoholfritt vitt vin till kräftor

Alkoholfritt till havskräftor

Havskräftor avnjuts naturella, med aioli eller gratinerade med örter och vitlök. Arommässigt påminner havskräfta om hummer, men är lite lättare och har mjällare kött. Alkoholfritt vitt vin med bubblor eller en viss sötma är även här ett bra dryckesval. Gratineras havskräftorna kan ett friskt, lätt rosévin utan alkohol också passa bra. 

Alkoholfria tips:

Alkoholfritt mousserande vin till havskräftor
Alkoholfritt rosévin till havskräftor

Alkoholfritt till räkor

Räkan är vårt populäraste skaldjur och äts både kokta och rökta. Vitt vin med viss sötma matchar sältan och ett ljust lageröl med medelstor beska gör samma jobb. Till riktigt heta räkrätter är det närmast ett krav på lite sötma i det vita vinet för att dämpa chilihettan och öldrickaren kan med fördel titta närmare på alkoholfri wit med låg beska. 

Alkoholfria tips:

Alkoholfritt vitt vin till räkor
Alkoholfri ljus lager till räkor
Alkoholfri veteöl till räkor

Alkoholfritt till krabba 

Krabbans kött är smakrikt med kännbar sötma och viss friskhet. Vanligtvis äts den naturell eller med hovmästarsås, men den är också god att gratinera.

Till krabban fungerar ofta alkoholfri ljus lager med medelstor beska och aromatiska, alkoholfria vita viner med viss sötma.

Alkoholfria tips:

Alkoholfri ljus lager till krabba
Alkoholfritt vitt vin till krabba

Alkoholfritt till ostron

Ostron äts både naturella och gratinerade. Torrt, friskt, mousserande vitt vin utan alkohol är ett bra alternativ till de salta och havsdoftande ostronen. Ljus, humlearomatisk lager med kännbar beska är ett annat alternativ, liksom alkoholfri porter eller stout

Alkoholfria tips:

Alkoholfritt mousserande vin till ostron
Alkoholfri ljus lager till ostron
Alkoholfri porter & stout till ostron

Hel-ostron.jpg

Färska ostron serveas oftast med citron.

Alkoholfritt vin och öl till musslor

Den smakrika blåmusslan och den något mildare hjärtmusslan tillagas ofta som soppa eller kokas i vitt vin, gärna alkoholfritt, med vitlök eller purjolök. Då passar ett torrt och friskt vitt vin utan alkohol utmärkt. 

Det går bra att koka musslor i alkoholfri öl med låg beska – drick då gärna samma eller ett liknande öl till. Veteöl är ett bra tips.

Alkoholfria tips:

Alkoholfritt vitt vin till musslor
Alkoholfri veteöl till musslor