Alkoholfritt till vinterns mat
Grundregeln är enkel: ju smakrikare mat, desto smakrikare dryck. Det gäller även när du ska kombinera alkoholfritt och mat.
Alkoholfri öl till köttgrytan
En klassisk köttgryta med rotsaker, kryddat med lagerblad eller andra örter matchar du helst med ett öl med måttlig till tydlig beska. Beskan i ölet balanseras både av sältan (som sänker beskan) och sötman från rotsakerna (sötma höjer beskan). Kolsyran lättar upp eventuell redning av grädde eller creme fraiche.
Förslag på passande alkoholfria öl till köttgrytor
Cider och must till köttgrytan
Traditionell torr till halvtorr cider och must av äpple är tillräckligt smakrika för att matcha köttgrytans smaker. Det gäller särskilt om du har bacon i som smaksättare då äpple och fläsk går bra ihop. Sötman i dryckerna passar väl till sältan i maten. Det finns också olika bärmuster som är nog smakrika för grytan.
Förslag på alkoholfri äppelmust till köttgrytor
Förslag på bärmuster som passar till köttgryta
Vin och öl till ugnskyckling med grädde och champinjoner
Grädden gör den här rätten ganska mild, där svampen och eventuella kryddörter sätter smaken. Röda alkoholfria viner är fruktiga och ofta med aningen sötma i smaken och passar därför till milda rätter. Vitt vin utan alkohol går också bra till kyckling i ugn. Ett öl får gärna vara lite lättare och inte så beskt för att inte ta överhanden.
Förslag på alkoholfria viner till kyckling i ugn
Förslag på alkoholfri lager till kyckling i ugn
Vegetarisk gryta med bönor
Många vegetariska rätter har sötma från grönsakerna och i det här fallet även från bönor. Ofta försöker man balansera det med syrliga tomater och oliver. En viss sötma i drycken möter sötman i maten och finns syrlig friskhet med, så är det ännu bättre. Vitt alkoholfritt vin, mousserande eller ljust öl är att föredra till vegetariska grytor.
Förslag på alkoholfritt mousserande till vegetarisk gryta
Förslag på alkoholfritt öl till vegetarisk gryta
Förslag på vitt alkoholfritt vin till vegetarisk gryta
Mustig fiskgryta med aioli
Till en fiskgryta med tomat, saffran och med vitlök har du många matchningsförslag att välja på. Ett mousserande alkoholfritt är festligt och friskt för att skära den feta aiolin. Ett veteöl har också den egenskapen och har även lite kryddig smak som lämpar sig bra till fiskgrytor. Ett alkoholfritt rosé är annars ett alternativ som en provencebo skulle gilla.
Förslag på alkoholfri öl till mustig fiskgryta
Förslag på alkoholfritt rosévin till fiskgryta
Förslag på alkoholfritt mousserande till fiskgryta
Knäckig äppelpaj med vaniljglass
Äppelpaj hör hösten och vintern till och här behöver du matcha med en söt dryck då pajen är söt (en torr dryck blir bara sur när den möter sötma). De flesta pajer får även en bränd-knäckig yta från ugnsbakningen som du kan ta hänsyn till om du vill. Äppelmuster går bra till, men även fruktcider och söta mousserande alkoholfria viner går bra.
Förslag på alkoholfria muster till äppelpaj
Tips på vägen
Grundsmakerna i maten påverkar smaken i drycken och vice versa. Är maten söt, så bör även drycken har sötma, och sötma bidrar även till att en besk öl blir ännu beskare. Salt mat däremot sänker beskan i ölet. Fet mat kombineras med ett frisk dryck, då syran i drycken skapar kontrast till det feta.