Avsändare – Till startsidan

Listor

Beställningar

Bokningar

Bevakningar

Privatimporter

Kontouppgifter

Logga ut

StartAlkoholfritt

Äppelmust

Äppelmust

Kunskap & Inspiration

  • Alkoholfritt till maten
  • Alkoholfria drinkar & cocktails
  • Äppelmust
  • Alkoholfri cider
  • Alkoholfri öl
  • Alkoholfritt vin
  • Mousserande te

Äppelmust

Äppelmust är en alkoholfri dryck som tillverkas av kallpressade äpplen utan tillsatser. Musten passar fint till mat eller som sällskapsdryck. 

Så tillverkas äppelmust 

Att göra äppelmust är en gammal tradition. Äpplena plockas för hand, sorteras och tvättas för att sedan krossas och pressas. Råsaften kan sedan filtreras eller tappas på flaska ofiltrerad. Ofta pastöriseras musten för längre hållbarhet. Till en liter äppelmust krävs ungefär 1,5–2 kilo äpplen. 

Must är en helt naturlig produkt som inte får innehålla några tillsatser, inte ens socker. 

Musten lanseras på våren 

Skörden sker mellan augusti och oktober beroende på äppelsort och hur växtsäsongen har varit. Vissa gånger plockas äpplen tidigt för att syran ska behållas, precis som man ibland skördar druvor innan full mognad för att göra mousserande vin. 

På våren efter skörd, när musten är relativt nytappad, släpps vanligtvis många svenska muster på Systembolaget. Men det finns även frukt- och bärmust från andra länder och med andra smaker – och äppelmust som säljs blandad eller med några år på nacken.

Vinner must på lagring? 

Opastöriserad must är en färskvara som bara håller sig runt en vecka i kylskåp innan den börjar jäsa. Pastöriserad must kan däremot utvecklas. Precis som vin förändras nämligen mustens karaktär efter en tid på flaska. Till en början dominerar fruktaromerna, sedan blir smaken stramare och friskare. Efter ett par år har fruktigheten ersatts av mer oxiderade, kryddiga toner som drar åt knäck. 

Passar till ljust kött 

Äppelmust passar bra som sällskapsdryck eller till lättare rätter av fisk, kyckling eller fläskkött. Sötman varierar från det krispigaste torra till det sötaste söta. Ibland finns även en beska.  

Smaken på musten beror på äppelsort, årgång och växtplats – så terroir är viktig även för mustproduktion. Terroir betyder att klimatet och andra faktorer på växtplatsen påverkar äpplenas smak. Köldknäppar i början av växtsäsongen kan exempelvis minska skörden eller påverka kvaliteten på frukten negativt. 

Upptäck äppelsorter och regionala smaker 

Kända mustäppelsorter är Gravensteiner eller de mer syrliga och strama Signe Tillisch och Ingrid Marie. Även Belle de Boskoop och Cox Orange är sorter som ofta syns på mustetiketterna. 

Sveriges nordliga läge gör att äpplen smakar lite annorlunda jämfört med de sydligare delarna av Europa. Växtsäsongen är kort men den dagliga ljusexponeringen stor. Det ger äpplen med tunnare skal och annorlunda arom.  

Även inom Sverige finns regionala skillnader. Äpplen odlade i Mälardalen ger exempelvis lite lättare och friskare must jämfört med de som odlats i Skåne. 

Skillnaden mellan must, juice och cider 

Äppelmust: Alkoholfri dryck som består av 100 procent pressad saft från äpplen som hindrats från att jäsa. Får inte innehålla några tillsatser utöver vatten. 

Äppeljuice: Alkoholfri dryck som framställs av 100 procent råsaft från äpplen. Får liksom must inte innehålla tillsatt socker, däremot citronjuice, limejuice eller surhetsreglerande medel. Kan göras av koncentrat eller fruktpuré. 

Äppelcider: Finns både med och utan alkohol och tillverkas av fruktjuice eller fruktjuicekoncentrat som fått jäsa. Cider är oftast kolsyrad.