Alkoholfri sommarlavendel
Alkoholfri drink med lavendel och kiwi. Receptet är skapat av Systembolagets Christoffer Alexandersson. Se även vårt alkoholfria sortiment av drinkar och coktails.
Ingredienser
• 2–4 kiwifrukter
• Ca 0,5 dl krusbär efter smak och mognad
• 2–4 teskedar råsocker
• 1–3 cl Monin Lavendelsyrup (eller motsvarande)
• Saft av pressad citron
• Krossad is
• Sodavatten
• Kiwiklyfta, lavendelblomma
Gör så här:
- Skala, dela och mixa kiwis till en puré.
- Lägg krusbären och råsockret i ett highballglas.
- Muddla lite lätt så att krusbären krossas – för hårt tryck kan göra drinken besk.
- Tillsätt lavendelsyrupen, kiwipurén, lite citronsaft och krossad is.
- Sätt shakerns underdel över glaset och skaka om.
- Smaka av så att syran och sötman känns balanserad, tillsätt annars mer syrup eller citronsaft.
- Fyll glaset med mer krossad is om det behövs och toppa med sodavatten.
- Garnera med klyfta kiwi på glaskanten och/eller en lavendelblomma.
Variant med gul kiwi
Det går även att använda gula kiwifrukter – men tänk på att de har lägre syra än de gröna. Kompensera genom att öka mängden krusbär och citron.