Alkoholfritt till vegetariskt julbord
Här djupdyker vi i vegetariska julrätter och sätter alkoholfria drycker till. Häng med!
Brunkål
Brunkål är ett klassiskt tillbehör på det sydsvenska julbordet. Den görs av vitkål som får puttra i sirap och buljong vilket ger en söt och lite rostad kålsmak. Ibland tillsätts lite syra i form av ättika.
- Öl är ett säkert kort med kolsyra och lagom beska.
- Rött alkoholfritt är ett tips om du är försiktig med ättikan.
- Äppel-, eller päronmust är gott till, sötma möter kålens sötma och aromerna passar ihop
Ljus lager till brunkål
Ale till brunkål
Rött till brunkål
Must till brunkål
Rödkål
Det fins olika recept, men gemensamt att det är en viss vinägersyra i.
- Rött alkoholfritt är fruktigt och mjukt bra till sötsyrlig rödkål.
- Öl lättar upp och kolsyra och beska möter eventuell salt skinka.
Öl till rödkål
Alkoholfritt rött till rödkål
Rostad brysselkål
Brysselkålen är perfekt både som tillbehör och hel maträtt. Ofta tillkommer nötter och citronsaft för mer smak.
- Vitt alkoholfritt går bra till för att möta upp det gröna i kålen.
- Öl går också bra till om beskan är lite lägre då nötter och kål är beskt.
- Cider är också gott till, sötma och kolsyra i kombo med nötter och kål.
Alkoholfritt vitt vin till rostad brysselkål
Öl till rostad brysselkål
Cider till rostad brysselkål
Kålrotslåda
Här blandas mosad kålrot med ägg, grädde, sirap, muskot och ströbröd. Rätten är söt med mild, lite pepprig kålsmak.
- Mellanmörk lager matchar matens aromer.
- Cider eller äppelmust går också bra till.
- Ett rött alkoholfritt är också ett alternativ.
- Alkoholfri snaps är gott till.
Mellanmörk lager till kålrotslåda
Äppelmust till kålrotslåda
Alkoholfri snaps till kålrotslåda
Rödbetssallad
Syrligt med sötma och krämig smak. Här kan ett mörkare öl eller rött passa till mot smaken av rödbeta.
- Ett mörkt öl med viss sötma och måttlig beska är bra till.
- Friskt rött passar också till den krämiga och sötsyrliga salladen.
Alkoholfri öl till rödbetssallad
Alkoholfritt rött till rödbetssallad
Grönkålssallad
Tillsammans med granatäpple, getost och valnötter blir grönkålen till en fräsch men matig julsallad.
- Rosé passar bra till både getosten och granatäpplena.
- En veteöl och lite syrlighet och kryddig ton som går bra till.
Alkoholfritt rosévin till grönkålssallad
Alkoholfri veteöl till grönkålssallad
Janssons frestelse
En smakrik och fet maträtt som kräver smakrik dryck, gärna med kolsyra eller fruktsyra för att lätta upp.
- Ett ljust öl går bra och kolsyran lättar upp.
- Vitt alkoholfritt med frisk fruktsyra ger fin kombination.
- Rött alkoholfritt fungerar också, med sin lilla sötma.
- Alkoholfri snaps lättar upp den feta maten.
Alkoholfri lageröl till Janssons frestelse
Alkoholfritt vitt vin till Janssons frestelse
Alkoholfritt rött till Janssons frestelse
Alkoholfri snaps till Janssons frestelse
Inlagd aubergine
Ättikslagen gör rätten framförallt syrlig i smaken, men här finns också sötma och bitterhet.
- Precis som till vanlig sill så är ett ljust öl bra till.
- Vitt utan alkohol matchar också fint, med fruktsyra och viss sötma.
- Alkoholfri snaps är en matchande dryck till sötsyrliga rätten.
Alkoholfri lageröl till inlagd aubergine
Alkoholfritt vitt vin till inlagd aubergine
Alkoholfri snaps till inlagd aubergine
Gravad morot
Ugnsbakad morot gravas i vitpeppar, dill och ättika på samma sätt som lax och serveras med hovmästarsås.
- Öl med lagom beska matchar bra.
- Vitt vin med viss sötma likaså.
- Mousserande är ett festligt alternativ.
- Alkoholfri snaps är ett komplement till ölet.
Alkoholfri öl till gravad morot
Alkoholfritt vitt vin till gravad morot
Alkoholfritt mousserande till gravad morot
Alkoholfri snaps till gravad morot
Griljerad kålrot
Tillagad kålrot är ganska vinvänlig, men tillkommer senap så blir det svårare med vin. Det går att byta ut kålroten mot rotselleri eller palsternacka.
- Öl är ett tryggt alternativ om det finns senap som tillbehör.
- Rött och vitt går bra, men kan det syrliga kan skära sig mot drycken.
- Äppelmust är en annan väg att gå med sin sötma.
Öl till griljerad kålrot
Alkoholfritt rött till griljerad kålrot
Alkoholfritt vitt till griljerad kålrot
Äppelmust till griljerad kålrot
Ris á la Malta
I den här klassiska juldesserten möter syran i apelsin, mandarin eller röda bär söta och krämiga inslag.
- Ett friskt och sött vitt möter sötman i rätten.
- Ett mousserande sött ger lite fräschare kombination.
- Sötare cider och blanddryck är gott till.
Alkoholfritt vitt till ris á la Malta
Alkoholfritt mousserande till ris á la Malta
Alkoholfri cider & blanddryck till ris á la Malta
Dela via