Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Alkoholfritt
Alkoholfritt till maten
Alkoholfritt till vegetariskt julbord

Kunskap & Inspiration

  • Alkoholfritt till maten
    • Vegetariskt julbord alkoholfritt
      • Alkoholfritt till midsommarmaten
        • Alkoholfritt till höstens mat
          • Alkoholfritt till vinterns mat
            • Alkoholfritt till kräftor och andra skaldjur
              • Påskens mat
                • Julens tilltugg
                  • Vegetariska julrätter
                    • Julmat
                      • Nyårsmaten
                        • Grillat
                          • Sommarens mat
                            • Alkoholfri öl till buffén
                              • Must & Mat
                              • Alkoholfria drinkar & mocktails
                              • Äppelmust
                                • Alkoholfri cider
                                  • Alkoholfri öl
                                    • Alkoholfritt vin
                                    • Mousserande te

                                      Alkoholfritt till vegetariskt julbord

                                      Här djupdyker vi i vegetariska julrätter och sätter alkoholfria drycker till. Häng med!

                                      Brunkål

                                      Brunkål är ett klassiskt tillbehör på det sydsvenska julbordet. Den görs av vitkål som får puttra i sirap och buljong vilket ger en söt och lite rostad kålsmak. Ibland tillsätts lite syra i form av ättika.

                                      • Öl är ett säkert kort med kolsyra och lagom beska.
                                      •  Rött alkoholfritt är ett tips om du är försiktig med ättikan.
                                      • Äppel-, eller päronmust är gott till, sötma möter kålens sötma och aromerna passar ihop

                                      Ljus lager till brunkål
                                      Ale till brunkål
                                      Rött till brunkål
                                      Must till brunkål

                                      Rödkål

                                      Det fins olika recept, men gemensamt att det är en viss vinägersyra i.

                                      • Rött alkoholfritt är fruktigt och mjukt bra till sötsyrlig rödkål.
                                      • Öl lättar upp och kolsyra och beska möter eventuell salt skinka. 

                                      Öl till rödkål
                                      Alkoholfritt rött till rödkål

                                      Rostad brysselkål

                                      Brysselkålen är perfekt både som tillbehör och hel maträtt. Ofta tillkommer nötter och citronsaft för mer smak.

                                      • Vitt alkoholfritt går bra till för att möta upp det gröna i kålen.
                                      • Öl går också bra till om beskan är lite lägre då nötter och kål är beskt.
                                      • Cider är också gott till, sötma och kolsyra i kombo med nötter och kål.

                                      Alkoholfritt vitt vin till rostad brysselkål
                                      Öl till rostad brysselkål
                                      Cider till rostad brysselkål

                                      Kålrotslåda

                                      Här blandas mosad kålrot med ägg, grädde, sirap, muskot och ströbröd. Rätten är söt med mild, lite pepprig kålsmak.

                                      • Mellanmörk lager matchar matens aromer.
                                      • Cider eller äppelmust går också bra till.
                                      • Ett rött alkoholfritt är också ett alternativ.
                                      • Alkoholfri snaps är gott till.

                                      Mellanmörk lager till kålrotslåda
                                      Äppelmust till kålrotslåda
                                      Alkoholfri snaps till kålrotslåda

                                      Rödbetssallad

                                      Syrligt med sötma och krämig smak. Här kan ett mörkare öl eller rött passa till mot smaken av rödbeta.

                                      • Ett mörkt öl med viss sötma och måttlig beska är bra till.
                                      • Friskt rött passar också till den krämiga och sötsyrliga salladen.

                                      Alkoholfri öl till rödbetssallad
                                      Alkoholfritt rött till rödbetssallad

                                      Grönkålssallad

                                      Tillsammans med granatäpple, getost och valnötter blir grönkålen till en fräsch men matig julsallad.

                                      • Rosé passar bra till både getosten och granatäpplena.
                                      • En veteöl och lite syrlighet och kryddig ton som går bra till.

                                      Alkoholfritt rosévin till grönkålssallad
                                      Alkoholfri veteöl till grönkålssallad

                                      Janssons frestelse

                                      En smakrik och fet maträtt som kräver smakrik dryck, gärna med kolsyra eller fruktsyra för att lätta upp.

                                      • Ett ljust öl går bra och kolsyran lättar upp.
                                      • Vitt alkoholfritt med frisk fruktsyra ger fin kombination.
                                      • Rött alkoholfritt fungerar också, med sin lilla sötma.
                                      • Alkoholfri snaps lättar upp den feta maten.

                                      Alkoholfri lageröl till Janssons frestelse
                                      Alkoholfritt vitt vin till Janssons frestelse
                                      Alkoholfritt rött till Janssons frestelse
                                      Alkoholfri snaps till Janssons frestelse

                                      Inlagd aubergine

                                      Ättikslagen gör rätten framförallt syrlig i smaken, men här finns också sötma och bitterhet.

                                      • Precis som till vanlig sill så är ett ljust öl bra till.
                                      • Vitt utan alkohol matchar också fint, med fruktsyra och viss sötma.
                                      • Alkoholfri snaps är en matchande dryck till sötsyrliga rätten.

                                      Alkoholfri lageröl till inlagd aubergine
                                      Alkoholfritt vitt vin till inlagd aubergine
                                      Alkoholfri snaps till inlagd aubergine

                                      Gravad morot

                                      Ugnsbakad morot gravas i vitpeppar, dill och ättika på samma sätt som lax och serveras med hovmästarsås.

                                      • Öl med lagom beska matchar bra.
                                      • Vitt vin med viss sötma likaså.
                                      • Mousserande är ett festligt alternativ.
                                      • Alkoholfri snaps är ett komplement till ölet.

                                      Alkoholfri öl till gravad morot
                                      Alkoholfritt vitt vin till gravad morot
                                      Alkoholfritt mousserande till gravad morot
                                      Alkoholfri snaps till gravad morot

                                      Griljerad kålrot

                                      Tillagad kålrot är ganska vinvänlig, men tillkommer senap så blir det svårare med vin. Det går att byta ut kålroten mot rotselleri eller palsternacka.

                                      • Öl är ett tryggt alternativ om det finns senap som tillbehör.
                                      • Rött och vitt går bra, men kan det syrliga kan skära sig mot drycken.
                                      • Äppelmust är en annan väg att gå med sin sötma.

                                      Öl till griljerad kålrot
                                      Alkoholfritt rött till griljerad kålrot
                                      Alkoholfritt vitt till griljerad kålrot
                                      Äppelmust till griljerad kålrot

                                      Ris á la Malta

                                      I den här klassiska juldesserten möter syran i apelsin, mandarin eller röda bär söta och krämiga inslag.

                                      • Ett friskt och sött vitt möter sötman i rätten.
                                      • Ett mousserande sött ger lite fräschare kombination.
                                      • Sötare cider och blanddryck är gott till.

                                      Alkoholfritt vitt till ris á la Malta
                                      Alkoholfritt mousserande till ris á la Malta
                                      Alkoholfri cider & blanddryck till ris á la Malta

                                      Dela via

                                      Alkoholfritt till klassiskt julbord med skinka och köttbullar.

                                      Matcha rätt

                                      Alkoholfritt till julmat

                                      Hitta din alkoholfria öl

                                      Ljus lager utan alkohol
                                      Veteöl utan alkohol
                                      Syrlig öl utan alkohol
                                      Ale utan alkohol
                                      Porter och stout utan alkohol
                                      Mörk/mellanmörk lager utan alkohol