Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Alkoholfritt
Alkoholfritt till maten
Alkoholfritt till påskmaten

Kunskap & Inspiration

  • Alkoholfritt till maten
  • Alkoholfria drinkar & mocktails
  • Äppelmust
  • Alkoholfri cider
  • Alkoholfri öl
  • Alkoholfritt vin
  • Mousserande te

Alkoholfritt till påskmaten

Här tipsar vi om alkoholfritt – vin, cider och öl – som passar till vanliga påskrätter.

Alkoholfritt vin och öl till påskbuffén

Påskbuffén består av olika maträtter med många grundsmaker och konsistenser.

  • Alkoholfri, besk öl balanserar upp den salta smaken i många rätter och kolsyran hjälper i sin tur till med att lätta upp fet mat.
  • Alkoholfri cider har också kolsyra och passar till den något sötare maten.
  • Vill du servera alkoholfritt vin är ett vitt med viss sötma ett bra val. Det möter det salta i maten och fixar sillen bättre än rött.

Alkoholfria tips:

Alkoholfri öl till påskbuffén
Alkoholfri cider till påskbuffén
Alkoholfritt vitt till påskbuffén
Alkoholfri snaps till påskbuffén

Alkoholfritt öl och vin till lammstek

Lammstek är ett vanligt inslag bland påskmaten. Ett smakrikt kött som ofta kryddas med rosmarin och vitlök och serveras tillsammans med gräddig potatisgratäng. Smakrika drycker passar bra och kolsyrade drycker lättar upp en fet gratäng.

Alkoholfria tips:

Alkoholfri öl till lammstek
Alkoholfri cider till lammstek
Alkoholfritt rött till lammstek

Ägghalvor med räk- och oströra

Ägg och vin är ingen höjdare på grund av umamismaken som finns i äggen. Tillsammans med oströran och rödlöken får du däremot en fin smakbrygga till ett vitt vin med lite sötma. Öl är annars det bästa alternativet här.

Alkoholfria tips:

Alkoholfritt vitt till ägg med räk- och oströra
Alkoholfri öl till ägg med räk- och oströra

Alkoholfri öl till gubbröra

Gubbröra är en klassiker på påskbuffén. Den salta anjovisen tillsammans med den syrliga crème fraichen matchas bäst med öl som möter rättens salta, syrliga och umamismaker. Mousserande vin är också ett alternativ.

Alkoholfria tips:

Alkoholfri öl till gubbröra
Alkoholfritt mousserande till gubbröra

Alkoholfritt öl till sill

Inlagd sill har grundsmakerna salt, sött, syrligt och umami. Ett öl med måttlig till tydlig beska och kolsyra tar hand om allt detta. Ett vitt vin med sötma eller äppelmust är också bra alternativ.

Vita viner utan sötma, samt rött vin, kommer däremot att upplevas som sura och sträva till sill.

Alkoholfria tips:

Alkoholfri öl till sill
Alkoholfritt vitt till sill
Äppelmust till sill

Alkoholfri öl till rökt lax

Rökt lax innehåller mycket umamismak vilket gör att vin kan upplevas som bittert. Välj hellre öl, cider eller must till den rökta laxen.

Alkoholfria tips:

Alkoholfri öl till rökt lax
Äppelmust till rökt lax

Gravlax med hovmästarsås

Den gravade laxen är salt och fet och serveras ofta tillsammans med söt och syrlig hovmästarsås. Alkoholfri öl lättar upp det feta och även ett friskt vitt vin med lite sötma tar hand om syrlig sås.

Alkoholfria tips:

Alkoholfri öl till gravlax
Alkoholfritt vitt till gravlax

Västerbottensostpaj med spenat

Västerbottensostpaj är en vanlig maträtt på buffébordet. Ett vitt vin eller lättare öl passar bra till den fetsyrliga ostpajen med spenat.

Alkoholfria tips:

Alkoholfri öl till västerbottensostpaj
Alkoholfritt vitt till västerbottensostpaj
Alkoholfritt mousserande till västerbottensostpaj

Alkoholfritt till påskgodiset

Är det sött på tallriken bör det vara minst lika sött i glaset. Det är en bra regel. Påskgodiset kräver med andra ord sina söta drycker. 

Alkoholfria tips:

Alkoholfri cider och blanddryck till påskgodis
Mousserande till påskgodis
Must till påskgodis
Alkoholfri öl till påskgodis

Alkoholfritt till buffé med oliver, cous-cous, vindolmar och bröd.

Smakrikt till småplock

Alkoholfritt öl till buffé

Hitta din alkoholfria öl

Ljus lager utan alkohol
Veteöl utan alkohol
Syrlig öl utan alkohol
Ale utan alkohol
Porter och stout utan alkohol
Mörk/mellanmörk lager utan alkohol