Avsändare – Till startsidan
StartAlkoholfrittAlkoholfritt till maten

Alkoholfritt till julmaten

Alkoholfritt till julmaten

Kunskap & Inspiration

  • Alkoholfritt till maten
  • Alkoholfria drinkar & mocktails
  • Äppelmust
  • Alkoholfri cider
  • Alkoholfri öl
  • Alkoholfritt vin
  • Mousserande te

Alkoholfritt till julmaten

Julmaten bjuder på en salig blandning av smaker där sött, salt och syrligt trängs på bordet. Här får du tips på hur du kombinerar alkoholfritt till julmaten.

Maten på julbordet

På julbordet samsas en mängd olika maträtter med olika grundsmaker och konsistenser. Besk öl balanserar upp de salta inslagen i många rätter och kolsyran lättar upp fet mat. Men även alkoholfri cider och julmust har liknande egenskaper, liksom egenblandad mumma. Här hittar du recept på en alkoholfri mumma-variant.

Alkoholfria tips:

Skinksmörgås

Salt skinka med starksyrlig senap passar tillsammans med alkoholfri öl som med sin kolsyra och beska smak tar hand om det salta och syrliga. Ett glas äppelmust med sötma är också ett bra val, eftersom aromen passar mycket bra ihop med skinka och senap.

Alkoholfria tips:

Risgrynsgröt

Risgrynsgröt är fet i konsistensen och har söt smak. Här dominerar dock kanelkryddningen och påverkar vilken dryck som passar till.

Alkoholfria tips:

Lutfisk med senapssås

Fisken serveras vanligtvis med kryddpeppar och bacon, eller med vit sås, kryddpeppar och ärtor. Oavsett är en brödig ljus lager eller ett öl i lättare alestil att föredra för att matcha bacon och kryddpeppar. Ett lite sötare vitt vin är ett annat alternativ.

Alkoholfria tips:

Sill

Inlagd sill har grundsmakerna salt, sött, syrligt och umami. Ett öl med måttlig till tydlig beska och kolsyra tar hand om allt detta. Ett sötare vitt vin eller äppelmust är också bra alternativ. Vita torra viner och rött vin kommer att upplevas som sura och sträva.

Alkoholfria tips:

Kalkon

Kalkonköttet är magert och smaken bestäms av kryddning, tillagning, sås och tillbehör. Men som ofta till jul är smakrikt julöl ett bra alternativ med sin rostade, maltiga smak. Andra alternativ är äppelmust och andra vanliga lite fylligare alkoholfria öl.

Alkoholfria tips:

Gravlax med hovmästarsås

Fisken är salt och fet och serveras ofta tillsammans med syrlig hovmästarsås. Alkoholfri öl lättar upp det feta men även ett sötare friskt vitt vin tar hand om den syrliga såsen.

Alkoholfria tips:

Julgodis

En bra regel är att om det finns sött på tallriken bör det vara minst lika sött i glaset. Cider, ingefärsöl eller julmust passar till olika varianter av julgodis. Till chokladpraliner passar även alkoholfri röd glögg bra.

Alkoholfria tips: