Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Alkoholfritt
Alkoholfritt till maten
Alkoholfritt till höstens mat

Kunskap & Inspiration

  • Alkoholfritt till maten
    • Vegetariskt julbord alkoholfritt
      • Alkoholfritt till midsommarmaten
        • Alkoholfritt till höstens mat
          • Alkoholfritt till vinterns mat
            • Alkoholfritt till kräftor och andra skaldjur
              • Påskens mat
                • Julens tilltugg
                  • Vegetariska julrätter
                    • Julmat
                      • Nyårsmaten
                        • Grillat
                          • Sommarens mat
                            • Alkoholfri öl till buffén
                              • Must & Mat
                              • Alkoholfria drinkar & mocktails
                              • Äppelmust
                                • Alkoholfri cider
                                  • Alkoholfri öl
                                    • Alkoholfritt vin
                                    • Mousserande te

                                      Alkoholfritt till höstens mat

                                      Få smakrika tips på alkoholfria drycker som passar till höstens mat. För den sötsugne finns tips längre ner på sidan.

                                      Alkoholfritt till laxsoppa med pumpa

                                      Pumpa och fänkål bidrar med sötma till rätten, fänkål även viss bitterhet. Det finns recept där chiliflakes och korianderfrön ingår, då kan det vara bra att välja dryck med viss sötma, som lindrar den heta smaken.

                                      Ett vitt friskt vin med viss sötma och bra syra går bra till rätten. Ett ljust öl, lager- eller veteöl, går bra. Just veteöl kan ha kryddighet som matchar rätten väl.

                                      Alkoholfritt vitt till laxsoppa med pumpa
                                      Alkoholfritt lager- och veteöl till laxsoppa med pumpa

                                      Alkoholfritt till champinjonsoppa

                                      Serveras gärna med rostat surdegsbröd. Den fylliga strukturen på soppan gör att det behövs en dryck med hög syra eller kolsyra för att bryta igenom. Även fylligheten i drycken spelar in – en allt för lätt dryck försvinner lätt in i tomma intet.

                                      Ett öl med brödig och maltig smak går bra till soppans smak och det rostade surdegsbrödet. Ett mousserande vitt vin matchar tack vare kolsyran och fylligheten.

                                      Alkoholfri lageröl till champinjonsoppa
                                      Alkoholfritt mousserande till champinjonssoppa

                                      Alkoholfritt till ugnsbakad spetskål med polenta och smörstekta kantareller

                                      En smakrik rätt som gärna serveras med lingon och örtsmör. Här samspelar bland annat grundsmakerna sötma från spetskål, som även ger bitterhet, och polentan samt syra från lingon och umami från svampen.

                                      Öl med maltig smak passar till och kolsyran lättar upp det feta i maten. Rött vin av pinot noir passar till tack vare kryddighet och friska syra. Mousserande vitt är ett bra alternativ.

                                      Alkoholfri öl till spetskål
                                      Alkoholfritt rött vin till spetskål
                                      Alkoholfritt mousserande vin till spetskål

                                      Alkoholfritt till fiskgryta med saffran

                                      Många recept för fiskgryta innehåller tomat av något slag. Och syrliga och umamirika tomater skär sig mot vin, men – saffran, lök och vitlök är bryggor som gör rätten vinvänlig – trots allt.

                                      Vitt vin med frisk syra och inslag av citrus matchar denna rätt. Mousserande rosé går utmärkt till, som med sin bäriga smak bryter mot smaken av saffran. Ett mindre beskt veteöl eller belgisk ale passar också bra då de har kryddiga aromer som matchar soppans smak.

                                      Alkoholfritt vitt vin till fiskgryta
                                      Alkoholfritt mousserande rosévin till fiskgryta
                                      Alkoholfritt öl till fiskgryta

                                      Alkoholfritt till köttgryta med rotsaker

                                      Mustig köttgryta med rotsaker som ger sötma till rätten. Kryddning som vitlök, timjan, rosmarin och lagerblad ger smaksättning.

                                      Ett mörkt och smakrikt öl med beska passar bra då maträtten är mustig och smakrik. Ett rött kryddigt vin matchar till kryddig och örtig gryta eller en must på mörka bär är bra alternativ till sältan och sötman i maten.

                                      Alkoholfri öl till köttgryta
                                      Alkoholfritt rött vin till köttgryta
                                      Must till köttgryta

                                      Alkoholfritt till chiligryta

                                      Här är det hettan från chilikryddningen som gör att öl passar bäst och då gärna ett med låg beska – beska förstärker chilihettan. Dryck med sötma lindrar het mat, vilket kan vara bra att tänka på.

                                      Öl som lager i internationell stil har låg beska, en äppelmust eller must av bär med sötma går också bra.

                                      Alkoholfri lageröl till chiligryta
                                      Äppelmust till chiligryta
                                      Bärmust till chiligryta

                                      Alkoholfritt till vegetarisk gryta med kikärtor

                                      Grönsaker får en del sötma när de tillagas. Det kan matchas med en dryck som har viss sötma, men också frisk syra för att få fräschör till kombinationen. Är grytan kryddstark bör drycken ha en viss sötma också.

                                      Vitt vin eller mousserande som har frisk syra med viss sötma går bra att kombinera till vegetarisk gryta. Ett ljust öl som modern lager, med medelstor beska är annat alternativ.

                                      Alkoholfritt vitt vin till vegetarisk gryta
                                      Alkoholfritt mousserande till vegetarisk gryta
                                      Alkoholfritt lageröl till vegetarisk gryta

                                      Alkoholfritt till örtbakad hjortsadel med rödvinssky

                                      En elegant rätt med viltsmak och sötsyrlig sky. Potatispuré eller ugnsrostade grönsaker till gör rätten än mer smakrik.

                                      Rött vin av pinot noir passar bra smakmässigt till köttet, såsen och kryddningen. En smakrik must på svarta vinbär med viss sötma är bra till. Ett öl med medelbeska och maltig smak är annat matchande alternativ.

                                      Alkoholfritt rött vin till hjortsadel
                                      Bärmust till hjortsadel  
                                      Alkoholfri öl till hjortsadel

                                      Alkoholfritt till viltstek med gräddsås och vinbärsgelé

                                      Viltkött är relativt magert men smakrikt. Gräddsåsen ger rund och fet struktur och vinbärsgelén bidrar med sötma och syra.

                                      Must på olika bär är bra val till viltkött. Det finns en viss strävhet i dessa drycker som matchar gräddsås och det smakrika köttet samt sötsyrig gelé. Ett smakrikt öl av typen ale är bra alternativ eller ett rött vin.

                                      Bärmust till viltstek
                                      Alkoholfritt rött vin till viltstek
                                      Alkoholfri ale till viltstek

                                      Alkoholfritt till Ramen med kyckling och rostad majs

                                      Här samsas sötma med sälta, men även umami på grund av det kokta ägget, som brukar vara med. Viss hetta brukar också finnas i många ramenrecept.

                                      Ett vitt fruktigt vin av pinot gris matchar bra, fruktsötman i vinet möter matens grundsmaker och druvsortens lite blommiga smak går bra till koriandern. Ett veteöl är alltid ett tryggt val till asiatisk mat, kryddig smak och en låg beska tar hand om umami och sälta. Ett mousserande te (sparkling tea) med smak av citrongräs är en spännande kombination.

                                      Alkoholfritt vitt vin till ramen
                                      Alkoholfri veteöl till ramen
                                      Alkoholfritt, smaksatt mousserande vin till ramen

                                      Alkoholfritt till friterad ostronskivling med jordärtskockspuré

                                      Rätten kan serveras med grönkålschips och picklad polkabeta samt brynt smör. Umami, sötma och syra är grundsmakerna att hålla reda på vid val av dryck.

                                      Ett öl med maltsmak och gärna med lite sötma matchar matens  sötma och umami, kolsyran i ölet lättar upp. Ett rött med frisk syra lättar också upp och ett vitt vin med viss sötma passar utmärkt till den friterade svampen.

                                      Alkoholfri öl till ostronskivling
                                      Alkoholfritt rött vin till ostronskivling
                                      Alkoholfritt vitt vin till ostronskivling

                                      Alkoholfritt till äppelpaj

                                      En söt äppelpaj med vaniljsås eller glass matchar du gärna med en söt äppelmust, eller en söt cider med kolsyra, som tar hand om den kalla glassen.

                                      Sötma i maten möts bäst med söt dryck. Söt äppelmust har också samma aromer som pajen, vilket gör matchningen ännu bättre. Äppelcider är också bra till. En spännande kombination är blanddryck smaksatt med bland annat kryddig ingefära.

                                      Alkoholfri cider och blanddyck till äppelpaj
                                      Äppelmust till äppelpaj
                                      Alkoholfri mousserande till äppelpaj

                                      Dela via

                                      Nytt i hyllan

                                      Höstens nya alkoholfria

                                      IPA, syrlig öl, goose, drinken Tom Collins, kir cassis, rött, vitt, cider. Hösten nya alkoholfria har kommit.

                                      Till höstens nya alkoholfria