Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Alkoholfritt
Alkoholfritt vin

Kunskap & Inspiration

  • Alkoholfritt till maten
  • Alkoholfria drinkar & mocktails
  • Äppelmust
  • Alkoholfri cider
  • Alkoholfri öl
  • Alkoholfritt vin
  • Mousserande te

Alkoholfritt vin

Alkoholfritt vin finns som rött, vitt, rosé och mousserande. Det tillverkas på samma sätt som traditionella viner, därefter tas alkoholen bort. Därför kallas det ibland även för avalkoholiserat vin.

Vad är alkoholfritt vin? 

Enkelt uttryckt är alkoholfritt vin ett vanligt vin som man tagit bort alkoholen från. Det går att göra på flera olika sätt. Lite längre ned beskriver vi de olika metoderna för att avlägsna alkoholen.

Varför är alkoholfritt vin sött? 

Alkoholfritt vin är ofta lite sötare än vanliga viner. Det beror på att alkohol lyfter fram doft och smak. När alkoholen tas bort behöver den ersättas med något med liknande egenskaper, som socker eller druvjuice. Ibland används även andra smakämnen.

Sockret bidrar också till vinets fyllighet och balanserar syran i det vin som avalkoholiserats.  

Välj rätt alkoholfritt till maten 

Det lite sötare alkoholfria vinet passar fint till bufféer och en del heta asiatiska rätter där vinernas sötma balanserar upp det heta. 

Till mustiga grytor och kötträtter kan däremot muster av mörka bär passa bättre än alkoholfritt eller vanligt rött vin. Musternas strävhet och fyllighet matchar dessa maträtter utmärkt. 

Till fiskrätter, skaldjur och ostbricka är äppelmust en bra match som alternativ till det vita vinet. 

Hur gör man alkoholfritt vin? 

Först gör man ett smakrikt vin på traditionellt vis. Sedan avlägsnas alkoholen från vinet. Det görs på något av nedanstående sätt. 

Mousserande alkoholfritt vin görs på samma sätt. Sedan tillsätts bubblorna genom att gas sprutas in i vinet. Det kallas kolsyremetoden. 

Vakuumdestillation 

Vanlig metod där vinet förs in i en hög kolonn, luften sugs ut och det bildas vakuum. Lufttrycket är lägre i vakuum, vilket gör att alkoholen kokar försiktigt redan vid normal rumstemperatur. När alkoholen kondenserar kan den separeras från vinet. Metoden används ofta i Tyskland som producerar mycket alkoholfritt vin. 

Omvänd osmos 

Vid omvänd osmos eller membranfiltrering förs vinet in i en kolonn med två behållare mellan vilka det finns ett halvt genomträngligt membran. Med teknikens hjälp applicerar man ett tryck som tvingar alkoholmolekylerna att vandra genom membranet – kvar blir den alkoholfria vätskan. 

Spinning Cone Column 

I Nya världen är det vanligt att använda sig av spinning cone column. Vinet hälls i en kolonn som består av roterande koner. Med hjälp av centrifugalkraften slungas vinet till en tunn vätska. I konens botten tillsätts kvävgas som fungerar som bärare av vinets flyktiga arom- och smakämnen. Ämnena kondenseras och separeras från vätskan. Vinet får sedan passera konen ytterligare en gång vid en något högre temperatur för att avlägsna alkoholen. Arom- och smakämnena återförs sedan till det alkoholfria vinet, som till sist blandas med lite ojäst druvjuice. 

Varför finns det lite alkohol i de flesta alkoholfria viner? 

Trots benämningen innehåller alkoholfria drycker ibland en mycket liten mängd alkohol. Det beror på att alkohol lyfter fram smaker och aromer. Tekniskt är det nästan omöjligt att få bort all alkohol. 

Enligt svensk lag klassas drycker som innehåller mer än 2,25 procent alkohol som alkoholdryck. Hos Systembolaget går gränsen för det alkoholfria sortimentet redan vid 0,5 procent. Vi har har även produkter helt utan alkohol. Alkoholhalten kontrolleras i vårt laboratorium. 

Humleranka i motljus. En hand håller i hulmekottarna.

Hur får man till smaken?

Om alkoholfri öl