
Alkoholfritt till midsommarmaten
Midsommar är startskottet för olika somriga maträtter. Häng med oss och matcha med alkoholfritt!
Midsommarbuffé
Här samsas en mängd olika rätter med olika grundsmaker och konsistenser. Öl med liten till måttlig beska eller ett vitt vin med restsötma brukar vara ett säkert kort för att brygga över till matens alla olika smaker.
Alkoholfritt till midsommarbuffé:
Alkoholfri lageröl till midsommarbuffé
Alkoholfri veteöl till midsommarbuffé
Alkoholfritt vitt vin till midsommarbuffé
Alkoholfritt rosévin till midsommarbuffé
Inlagd sill med färskpotatis
Här finns grundsmakerna salt, sött, syra (ättiksyra) och umami. Öl är nästan alltid det bästa alternativet, då beskan och kolsyran tar hand om smakerna. Ett alkoholfritt vin med viss sötma är ett annat alternativ. Rött vin upplevs däremot lätt som surt mot sillen och kan skapa en smak av plåt.
Alkoholfritt till sill:
Alkoholfri ljus lageröl till sill
Alkoholfri snaps till sill
Alkoholfritt vitt vin till sill
Färskpotatissallad med ruccola
Här passar öl bra till, men även mousserande vitt, rosé eller stilla vitt och rosévin. Ofta ingår dressing med dijonsenap och ruccolan är bitter. Det gör att beskan i ölet inte bör vara för hög.
Alkoholfritt till färskpotatissallad:
Alkoholfritt ljust öl till färskpotatissallad med ruccola
Alkoholfritt mousserande vin till färskpotatissallad
Alkoholfritt vitt vin till färskpotatissallad
Alkoholfritt rosévin till färskpotatissallad
Grillat kött
Grillat kött får en sotad smak. Söt glace, starka såser och kryddning kan också vara bra att veta innan du väljer dryck. Fördelen med röda alkoholfria viner är att de upplevs som fruktiga med lite restsötma – perfekt för att matcha grillsmak och stark kryddning. Öl är annars ett säkert kort.
Alkoholfritt till grillat
Alkoholfritt rött vin till grillat kött
Alkoholfri öl till grillat kött
Bärmust till grillat kött
Rökt lax
Rätten är salt och smaken av umami är ganska framträdande. Röksmaken gör att öl är förstavalet då smaken av rökt fisk kan behöva lättas upp av kolsyra. Rött vin kan upplevas som surt och beskt så prova hellre ett vitt vin.
Alkoholfritt till rökt lax:
Alkoholfritt öl till rökt lax
Alkoholfritt vitt vin till rökt lax
Laxtårta med löjrom
Salt, syrligt och med umami från lax och löjrom. Ljust öl går bra till men även vitt vin med liten sötma eller ett vitt mousserande vin.
Alkoholfritt till laxtårta med löjrom
Alkoholfritt öl till laxtårta
Alkoholfritt vitt vin till laxtårta
Alkoholfritt mousserande vin till laxtårta
Vegetarisk skagentårta med tångkaviar
Syrligt, fett och umami. Här passar ett ljust lageröl eller ett friskt vitt vin. Båda valen lättar upp det feta, möter det syrliga och matchar dillen som ingår.
Alkoholfritt till vegetarisk skagentårta:
Alkoholfri ljus lager till vegetarisk smörgåstårta
Alkoholfritt vitt vin till vegetarisk smörgåstårta
Matjessilltårta
En matig och smakrik tårta på mörkt bröd som tårtbotten. Ett ljust öl lättar upp och matchar bland annat gräslöken och sillen. Ett vitt vin med viss sötma eller ett mousserande vitt är alternativ.
Alkoholfritt till matjessilltårta:
Ljust alkoholfritt öl till matjessilltårta
Alkoholfritt vitt vin till matjessilltårta
Alkoholfritt mousserande vin till matjessilltårta
Jordgubbstårta
Söt, fruktig och gräddig tårta. Matchas gärna med en söt dryck med bubblor. Kolsyran lättar upp grädden och sötman matchar det söta i tårtan.
Alkoholfritt till jordgubbstårta:
Alkoholfri söt cider till jordgubbstårta
Söt äppelmust till jordgubbstårta
Alkoholfritt mousserande vin till jordgubbstårta
Rabarberpaj
Pajens sötsyrliga smak matchas bäst med liknande dryck. Mousserande alkoholfritt vin eller söt cider fungerar alldeles utmärkt och tar även hand om kall vaniljglass eller vaniljvisp.
Alkoholfritt till rabarberpaj:
Alkoholfri söt cider till rabarberpaj
Alkoholfritt, sött mousserande vin till rabarberpaj