Alkoholfritt till midsommarmaten
Midsommar är startskottet för olika somriga maträtter. Vi slår ett slag för alkoholfria drycker till maten.
Midsommarbuffé
Här samsas en mängd olika rätter med olika grundsmaker och konsistenser. Öl med liten till måttlig beska eller ett vitt vin med restsötma brukar vara ett säkert kort för att brygga över till matens alla olika smaker.
Alkoholfritt till midsommarbuffé:
Alkoholfri lageröl till midsommarbuffé
Alkoholfri veteöl till midsommarbuffé
Alkoholfritt vitt till midsommarbuffé
Alkoholfritt rosé till midsommarbuffé
Inlagd sill med färskpotatis
Här finns grundsmakerna salt, sött, syra (ättiksyra) och umami. Öl är nästan alltid det bästa alternativet, då beskan och kolsyran tar hand om smakerna. Ett alkoholfritt vin med viss sötma är ett annat alternativ. Rött vin upplevs däremot lätt som surt mot sillen och kan skapa en smak av plåt.
Alkoholfritt till sill:
Alkoholfri ljus lageröl till sill
Alkoholfri snaps till sill
Alkoholfritt vitt till sill
Alkoholfritt mousserande till sill
Färskpotatissallad med ruccola
Här passar öl bra till, men även mousserande vitt, rosé eller stilla vitt och rosévin. Ofta ingår dressing med dijonsenap och ruccolan är bitter. Det gör att beskan i ölet inte bör vara för hög.
Alkoholfritt till färskpotatissallad:
Alkoholfritt ljust öl till färskpotatissallad med ruccola
Alkoholfritt mousserande till färskpotatissallad
Alkoholfritt vitt till färskpotatissallad
Alkoholfritt rosé till färskpotatissallad
Grillat kött
Grillat kött får en sotad smak och eventuell kryddning spelar också in. Fördelen med röda alkoholfria viner är att de upplevs som fruktiga med lite restsötma – perfekt för att matcha grillsmak och stark kryddning. Öl är annars ett säkert kort.
Alkoholfritt till grillat
Alkoholfritt rött till grillat kött
Alkoholfri ale till grillat kött
Alkoholfri porter och stout till grillat kött
Bärmust till grillat kött
Rökt lax
Rätten är salt och smaken av umami är ganska framträdande. Röksmaken gör att öl är förstavalet då smaken av rökt fisk kan behöva lättas upp av kolsyra. Rött vin kan upplevas som surt och beskt så prova hellre ett vitt vin.
Alkoholfritt till rökt lax:
Alkoholfritt öl till rökt lax
Alkoholfritt vitt till rökt lax
Laxtårta med löjrom
Salt, syrligt och med umami från lax och löjrom. Ljust öl går bra till men även vitt vin med liten sötma eller ett vitt mousserande vin.
Alkoholfritt till laxtårta med löjrom
Alkoholfritt öl till laxtårta
Alkoholfritt vitt till laxtårta
Alkoholfritt mousserande vin till laxtårta
Vegetarisk skagentårta med tångkaviar
Syrligt, fett och umami. Här passar ett ljust lageröl eller ett friskt vitt vin. Båda valen lättar upp det feta, möter det syrliga och matchar dillen som ingår.
Alkoholfritt till vegetarisk skagentårta:
Alkoholfri ljus lager till vegetarisk smörgåstårta
Alkoholfritt vitt till vegetarisk smörgåstårta
Matjessilltårta
En matig och smakrik tårta på mörkt bröd som tårtbotten. Ett ljust öl lättar upp och matchar bland annat gräslöken och sillen. Ett vitt vin med viss sötma eller ett mousserande vitt är alternativ.
Alkoholfritt till matjessilltårta:
Ljust alkoholfritt öl till matjessilltårta
Alkoholfritt vitt vin till matjessilltårta
Alkoholfritt mousserande till matjessilltårta
Jordgubbstårta
Söt, fruktig och gräddig tårta. Matchas gärna med en söt dryck med bubblor. Kolsyran lättar upp grädden och sötman matchar det söta i tårtan.
Alkoholfritt till jordgubbstårta:
Alkoholfri söt cider och blanddryck till jordgubbstårta
Söt äppelmust till jordgubbstårta
Alkoholfritt mousserande vin till jordgubbstårta
Rabarberpaj
Pajens sötsyrliga smak matchas bäst med liknande dryck. Mousserande alkoholfritt vin eller söt cider fungerar alldeles utmärkt och tar även hand om kall vaniljglass eller vaniljvisp.
Alkoholfritt till rabarberpaj:
Alkoholfri söt cider och blanddryck till rabarberpaj
Alkoholfritt, sött mousserande till rabarberpaj