Äpplen

Lär dig mer om äppelmust

Skillnaden mellan must och äppeljuice är att must görs på 100 procent kallpressade äpplen, medan det som kallas äppeljuice ofta görs på koncentrat som späds med vatten.

Det gör att komplexa smaker och aromer försvinner. Must görs också oftast av en äppelsort, eftersom man vill åt de olika äpplenas rena karaktär. I och med att must aldrig jäser och sällan kolsyras kan man inte jämföra smaken med alkoholfri cider. Kallpressad äppelmust är en unik dryck som inte har någon alkoholhaltig motsvarighet. Ofta kommer äpplena också från en begränsad växtplats, så visst kan man säga att terroir är viktigt inom mustproduktion.

Vinner must på lagring?

Då inget tillsätts i must, inte ens socker, är det en färskvara. Råmust håller bara en vecka i kylskåp innan oxideringen sätter in. Fitrering innan flasktappning förlänger hållbarheten och drycken pastöriseras också. Must ändrar, precis som vin, smakkaraktär efter tid på flaska. Till en början är det primära fruktaromer som dominerar men sedan blir smaken stramare och friskare. Efter ett par år har fruktigheten ersatts av mer oxiderade, kryddiga toner som drar åt knäck. 

Stor variation i smak och sötma

Att tänka på samma sätt som när man väljer vin till mat går att applicera även på must. Med drygt 200 äppelsorter i Sverige, där vi bara nosat på ett fåtal, finns en enorm smakpotential. Graden av sötma kan varieras från det krispigaste torra till det sötaste söta, samt även möjlighet till beska. Självfallet spelar även årgången in. Köldknäppar i början av växtsäsongen kan exempelvis reducera skörden eller påverka fruktkvaliten negativt.

Upptäck äppelsorter och regionala smaker

Kända äppelsorter är Gravensteiner eller de mer syrliga och strama Signe Tillisch och Ingrid Marie. Även Belle de Boskoop och Cox Orange är sorter som syns på mustetiketterna. Lägger vi dessutom till variationer beroende på geografisk växtplats och årgång, så har vi en fantastisk upptäcktsfärd att se fram emot. Sveriges nordliga läge gör att äpplen smakar lite annorlunda här jämfört med de sydligare delarna av Europa. Växtsäsongen är kort men den dagliga ljusexponeringen stor, vilket ger äpplen med tunnare skal och annorlunda arom. Även inom Sverige finns regionala skillnader. Äpplen odlade i Mälardalen ger exempelvis lite lättare och friskare must jämfört med de som odlats i Skåne. 

Årets skörd - när lanseras den?

Skörden sker mellan augusti och oktober beroende på äppelsort och hur växtsäsongen varit. Precis som när druvor som ska bli mousserande vin ibland skördas innan full mognad kan äpplen plockas tidigt för att syran ska behållas. Då äppelmust oftast säljs relativt nytappad är det främst på våren som de stora lanseringarna av svensk must på Systembolaget sker. Men det finns även frukt- och bärmust med andra ursprung och smaker, samt äppelmust som säljs blandad eller med några år på nacken. 

  • Ett äppelträd kan bli över 100 år.
  • Världens tyngsta äpple vägde 1,43 kilo och plockades i USA 1992.
  • Sveriges tyngsta äpple växte på Östangård utanför Malmö. Vikten var 735 gram.
  • På den japanska rönnbärsapeln växer världens minsta äppelsort. Det blir inte större än – ett rönnbär.
  • Det längsta äppelskal som skalats i ett sammanhängande stycke sägs ha varit 53 meter långt.
  • Äpplen producerar gasen etylen som påskyndar mognads- processen bland andra frukter. Därför ska äpplen förvaras separat och inte i kylskåp.
  • Ett boket äpple är halvskämt eller övermoget. Termen används ibland för att beskriva mogna, vita viner, sherry och champagne.
  • Om man har fobi för äpplen lider man av malusdomesticafobi.