Om alkoholfri öl

Alkohol är en smakbärare i öl men är långt ifrån nödvändig för att få till en smakrik öl.

Hantverksöl

Globalt går trenden mot alkoholsvagare öl. Flera internationellt etablerade bryggerier lanserar sina premiummärken i nya versioner med lägre alkoholhalt eller helt alkoholfria. Men det är inte bara de stora bryggerikoncernerna som följer trenden med lägre alkoholhalt i öl. I dag brygger flera små hantverksbryggerier i Sverige och utomlands sitt egna alkoholfria-, lätt- eller folköl för att möta det ökade intresset och efterfrågan från konsumenterna.

Olika sätt att ta bort alkoholen

Ölnäringen är den dryckesnäring som kommit längst när det gäller att tillverka smakrik men alkoholfri dryck. Även här kan man använda sig av ett membran och filtrera ut alkoholen, ungefär som omvänd osmos (yttre tryck som gör att alkoholen separeras genom filtret från ölet). En annan teknik är destillation men risken finns att ölet då får en kokt smak. Ett annat sätt är att använda malt som inte ger så mycket socker som kan jäsa ut till alkohol. 

Max 0,5 procent i alkoholfritt

Det möjligen bästa sättet är kallkontakt-metoden då man tillverkar en vört man kyler ner och tillsätter jäst i. Vörten får jäsa och när alkoholen stigit till gränsen för vad en alkoholfri dryck får vara, alltså max 0,5 procent, avbryts processen. Metodens fördelar är att den är billig och att ölet blir smakrikt. 

En annan metod är att sänka trycket på ölen som då går att koka vid en lägre temperatur så att alkoholen kondenserar bort och man undviker därmed att ölen får en kokt smak. Det som är tydligt dock är att bryggerierna i dag har lärt sig att bättre ta tillvara maltens och humlens aromer utan hjälp av alkohol som smakbärare.

Lättölens historia och svagdricka

Att brygga smakrik öl med en låg alkoholhalt är knappast något nytt. Vårt lättöl är en nordisk företeelse som globalt sett är ovanlig. När man brygger lättöl använder man sig av springmäskning, en metod som bara används för just lättölsbryggning och som ger ett stort utbyte. Ölen får kropp och fyllighet trots den låga alkoholhalten. Nackdelen är att det kräver mycket utrustning och en stor effektiv värmekälla. Vi har också en nära släkting, svagdrickan, som var en viktig måltidsdryck och törstsläckare på våra bondgårdar runt förra sekelskiftet.

Alkoholstyrka på öl

Alkohol mäts i volymprocent. Systembolaget har en övre gräns på 0,5% för alkoholfri öl, därefter räknas det inte som alkoholfritt. Sverige har i dag tre skatteklasser för öl: Lättöl - där den maximala alkoholstyrkan är 2,25%. Folköl vars maximala alkoholinnehåll ligger på 3,5%. Dessa båda får säljas i dagligvaruhandeln. All öl med mer än 3,5% räknas som starköl. Mellanöl har i dag ingen egen skatteklass utan går under samma skatteklass som starköl.