Vi bygger en ny onlinebutik. Vill du testa den redan nu? Gå till beta.systembolaget.se

Om alkoholfri öl

Alkohol är en smakbärare men långt ifrån nödvändig för att få till en smakrik öl. Alkoholfri öl är en starkt växande trend över hela världen och teknikens framsteg har gjort att kvalitén och mångfalden ökat.

Fler brygger svagt

Globalt går trenden mot alkoholsvagare öl. Flera internationellt etablerade bryggerier lanserar sina premiummärken i nya versioner med lägre alkoholhalt eller helt alkoholfria. Alkoholfri öl är heller inte längre bara ljus lager i internationell stil. I takt med att intresset ökat produceras nu även smakrik ale och porter utan alkohol. 

Det är inte bara de stora bryggerikoncernerna som följer trenden med lägre alkoholhalt i öl. I dag brygger flera små hantverksbryggerier i Sverige och utomlands sitt egna alkoholfria-, lätt- eller folköl för att möta det ökade intresset och efterfrågan från konsumenterna.

Olika sätt att avlägsna alkoholen

Jämfört med andra drycker har ölnäringen kommit längst när det gäller att tillverka smakrik men alkoholfri dryck.

Man använda sig av ett membran och filtrera ut alkoholen, ungefär som omvänd osmos. (Ett yttre tryck som gör att alkoholen separeras från ölet genom ett filter.) En annan teknik är vakuumdestillation men risken finns att ölet då får en kokt smak. Man kan även använda sig av malt som inte ger så mycket socker som sedan kan jäsa ut till alkohol. 

Kallkontakt

Det möjligen bästa sättet är kallkontakt-metoden där man tillverkar en vört man kyler ner och tillsätter jäst. Vörten får jäsa och när alkoholen stigit till gränsen för vad en alkoholfri dryck får vara, alltså max 0,5 procent, avbryts processen. Metodens fördelar är att den är billig och att ölet blir smakrikt. 

Lägre temperatur

En annan metod är att sänka trycket på ölen som då går att koka vid en lägre temperatur så att alkoholen kondenserar bort och man undviker därmed att ölen får en kokt smak. Det som är tydligt är att bryggerierna i dag har lärt sig att bättre ta tillvara maltens och humlens aromer utan hjälp av alkohol som smakbärare.

Lättöl och svagdricka

Att brygga smakrik öl med en låg alkoholhalt är knappast något nytt. Vårt lättöl är en nordisk företeelse som globalt sett är ovanlig. När man brygger lättöl använder man sig av springmäskning, en metod som bara används för just lättölsbryggning och som ger ett stort utbyte. Ölen får kropp och fyllighet trots den låga alkoholhalten. Nackdelen är att det kräver mycket utrustning och en stor effektiv värmekälla.

En nära släkting till lättöl är svagdricka. Denna svaga, maltbaserade bryggd dracks till maten och släckte törsten på våra bondgårdar runt förra sekelskiftet. Det var även en vanlig dryck runt stora högtider.

Max 0,5 procent i alkoholfritt

Systembolaget har valt maxgränsen 0,5 procent för vårt alkoholfria sortiment.

Enligt svensk lag innehåller en alkoholdryck mer än 2,25 volymprocent alkohol. Det finns också en regel som säger att alkoholhalten måste skrivas ut om den är högre än 1,2 procent.

Alkoholstyrka på öl

Sverige har i dag tre skatteklasser för öl:

Lättöl - där den maximala alkoholstyrkan är 2,25 volymprocent.

Folköl - vars maximala alkoholinnehåll ligger på 3,5%. Lätt- och folköl säljs i dagligvaruhandeln.

Starköl -All öl med högre alkoholhalt än 3,5 volymprocent.

Mellanöl är i dag ingen egen skatteklass utan räknas som starköl. Traditionellt innehöll mellanöl klass IIB 3,6 viktprocent, vilket motsvarar 4,5 volymprocent alkohol.