Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatKombinera dryck och mat

Matcha drycken till fem klassiska svamprätter

Matcha drycken till fem klassiska svamprätter

Kunskap & Inspiration

Matcha drycken till fem klassiska svamprätter

Svamp kan göra underverk i allt från pasta och risotto till soppa och toast. Vilka drycker passar då till höstens mest klassiska svamprätter? Här är några tips till dig som vill matcha tryggt – eller prova något oväntat.

1. Svamprisotto

Risotto med svamp kan varieras i all oändlighet. Ingredienserna kan förstås påverka vilken dryck som passar till men det är i grunden en krämig och fyllig rätt med mycket sälta. Det gör att sträva viner ofta passar bra till.

Artikel - Svamprisotto.jpg

En krämig svamprisotto kan med fördel kombineras med sträva viner.

Matcha tryggt: Strävt rött vin i smaktypen Kryddigt & Mustigt
Matcha oväntat: Vitt vin av chardonnay, chenin blanc eller furmint i smaktypen Fylligt & Smakrikt
Alkoholfritt: Alkoholfri IPA

Därför passar det

Strävheten i det röda vinet behövs för att möta risottons krämighet. Den höga fruktsyran lättar i sin tur upp rätten och ger plats för aromerna av kryddor och svamp. Kombinationen med vitt vin kan låta udda, men Jura-vin i traditionell stil är fylligt och smakrikt med oxiderade aromer av nötter och mogen frukt. Det ger fina höstiga aromer till en höstig rätt. Alkoholfri ale har mycket smak och ofta den beska som krävs för att inte bli överkörd av risotton.

2. Svampsoppa

Servera en mustig svampsoppa till för- eller varmrätt och du är hemma. Krämiga svampsoppor har gott om fyllighet som mår bra av att kombineras med drycker med pigga syror.

svampsoppa1270x714.jpg

Svampsoppa och alkoholfritt mousserande vin – en lyckad kombination.

Matcha tryggt: Ett friskt vitt vin i smaktypen Fylligt & Smakrikt
Matcha oväntat: Torr sherry av typen amontillado eller oloroso
Alkoholfritt: Alkoholfritt mousserande vin

Därför passar det

Syran i det vita vinet balanserar upp krämigheten i soppan. Samtidigt matchar soppans och vinets fyllighet varandra.
Vadan den torra sherryn? Jo, svampsoppa och sherry är en klassisk smakkombination med nötiga aromer som kompletterar smaken av svamp. Det alkoholfria mousserande vinet ger en trevlig kontrast mellan de olika konsistenserna – soppans krämighet och bubblorna i vinet.

3. Kantarelltoast

Från skogen till mackan. Kantarelltoasten är en lika enkel som lyxig vegetarisk höstklassiker. Här fungerar rostade toner i fatlagrat vin finfint till de feta och smöriga aromerna.

kantarelltoast1270x714.jpg

Kantarelltoast – skogens guld på en macka.

Matcha tryggt: Ett fatlagrat vitt vin i smaktypen Fylligt & Smakrikt 
Matcha oväntat: Ett amforalagrat orangevin. Välj gärna orange vin från listan.
Alkoholfritt: Äppelmust

Därför passar det

Fatkaraktären i det vita vinet går fint ihop med brödets och de smörstekta kantarellernas rostade toner. Samtidigt gör vinets höga syra att den feta och krämiga känslan från smöret lättas upp.

Orangevin bjuder på spännande aromatiska toner som möter upp smakerna i kantarellerna. Dessutom har vinet en viss strävhet som tar hand om de feta smakerna. Höstäpplen och svamp är en klassisk kombination den här tiden på året. Den alkoholfria cidern harmoniserar med kantarelltoastens aromer och grundsmaker.

4. Pasta med svampsås

Pasta med krämig svampsås är en fyllig och festlig rätt som passar bra att bjuda på året om. Dessutom är det enkelt att välja mellan en helt vegetarisk rätt eller kött. Svamppastan är krämig och kan gärna kombineras med viner med mognadstoner.

svamppasta1270x714.jpg

Svamppasta – en krämig hösträtt.

Matcha tryggt: Rött vin i smaktypen Kryddigt & Mustigt
Matcha oväntat: Berliner weisse
Alkoholfritt: Alkoholfritt vitt vin

Därför passar det

Beroende på hur fyllig pastarätten är går det bra att variera fylligheten i vinet. Tänk bara på att inte välja ett alltför fylligt vin. De kryddiga aromerna kommer att komplettera svampen på ett naturligt sätt. Kombinationen med öl lättar upp svamppastans feta och krämiga känsla med sin oväntade syra. På samma sätt jobbar det torra alkoholfria vinet med sin höga fruktsyra som balanserar upp krämigheten i rätten.

5. Svampgryta

Vad är väl en höst utan puttrande grytor med svamp? Till de lättare grytorna passar mindre fylliga viner medan kraftiga grytor klarar av mer fylliga och mustiga viner.

svampgryta1270x714.jpg

Höstig gryta med svamp.

Matcha tryggt: Rött vin i smaktypen Kryddigt & Mustigt
Matcha oväntat: Mogen champagne
Alkoholfritt: Alkoholfri bärmust

Därför passar det

Det röda vinets kryddiga aromer kompletterar svampen på ett självklart sätt. Beroende på hur fyllig grytan är går det bra att variera fylligheten i vinet. Champagne till gryta? Javisst. Champagnens bubblor och fyllighet möter och balanserar upp den mustiga grytan. De mogna, nötiga aromerna i drycken gifter sig också med grytans örtiga och höstiga aromer.

Svamp och blåbär är inte bara kompisar i skogen, de är också riktiga smakvänner. Den alkoholfria musten har en viss strävhet och fyllighet som kompletterar grytan på ett bra sätt.