Rom i brittisk stil – mörk, smakrik och långjäst
Rom i brittisk stil görs på melass från sockerrör, jäser länge och destilleras i en så kallad enkelpanna. Lagringen på begagnade bourbonfat ger ett smakrikt resultat.
Varifrån kommer rom i brittisk stil?
Rom kan delas in i tre övergripande stilar: brittisk, frank och spansk. Det är ett arv från den tid då länderna i den västindiska övärlden var europeiska kolonier.
Den brittiska stilen är störst på Jamaica, Barbados och i Guyana på sydamerikanska fastlandet.
Vad är typiskt för rom i brittisk stil?
Rommen görs ofta på melass: en mörk, sirapsliknande massa som är kvar när man har utvunnit socker ur sockerrör. Melassen får jäsa längre än vad många andra romsorter gör, vilket ger en tyngre och mer smakrik karaktär. Typiskt för den brittiska stilen är också att rommen destilleras i enkelpannor som ibland är utrustade med så kallade retorter.
En retort är ett separat kopparkärl mellan enkelpannan och kondensorn som fylls med en blandning av vatten och sprit från föregående destillation. Detta hjälper till att höja alkoholhalten till 80–86 volymprocent istället för 70 som är normalt vid enkelpannedestillation.
Allt detta, i kombination med att den lagras på begagnade bourbonfat, ger ett smakrikt resultat. Rommen passar bra att serveras ren och rumstemperad som avec.
Hur smakar rom i brittisk stil?
Till sin karaktär är rom i brittisk stil torrare än spansk. Den har inte heller en uttalad ton av arrak som många andra sorter – istället dominerar kakao, svarta bananer och citrusfrukter. Inslag av torkad frukt och vanilj är också vanliga.
Rom från Jamaica
Råvaran kan vara sockerrörsjuice, sockerrörssirap, melass, socker eller någon kombination därav. Destillationspannorna måste vara gjorda av koppar. Jamaicansk rom är antingen olagrad eller lagrad på små ekfat på ön. Vatten och sockerkulör, E 150, får tillsättas till fatlagrad rom men socker får inte tillsättas till färdig jamaicansk rom.
Jamaica är känd för sin High Ester Rum, en mycket smakrik rom som får jäsa upp till två veckor. Under destilleringen tillsätts ibland en syrlig mäsk som kallas dunder. Mäsken är en tjockflytande, alkoholhaltig vätska av de rester som är kvar i pannan när destillationen är avslutad.
Dunder blir ännu syrligare om den förvaras utomhus i hålor i marken så kallade muck pits. Det är estrarna i surmäsken som gör att rommen blir ännu mer smakrik. Syran hjälper också till att balansera pH-värdet då berggrunden på Jamaica består av kalksten som ger mycket hårt vatten.
All rom som produceras på Jamaica är inte högestrig utan kan även uppvisa karaktärer av fruktestrar i en blandning av enkel- och kolonnpannedestillat. Jamaica är också källa till bulkproduktion av rom som säljs för att användas i spiced rum.
Rom från Barbados
På Barbados är rom i medelkraftig, fruktig stil vanligast. Andra typer produceras också, från kraftig rom destillerad i enkelpanna till rom som tillverkas i stora volymer i kolonn för att användas i blandningar eller som likörbas.
Rom från Guyana
Rom från Guyana kallas också Demerararom efter en av landets viktigaste floder.
Mellan 1850 åch 1970 hade matroserna i brittiska flottan rätt till en daglig ranson rom. En stor del av denna förplägnad tillverkades i Guyana och när bruket upphörde gick många destillerier i konkurs.
I dag finns bara ett destilleri kvar i landet, men tack vare att många av de gamla, unika pannorna bevarats kan man fortsätta producera romstilar präglade av fyllighet och stor smakrikedom. Ofta är det namnet på det destilleri som pannan ursprungligen stod på som anges på etiketten. Smakmässigt ligger de någonstans mitt emellan brittisk och spansk stil.
Även i Guyana används dunder vid jäsning för att balansera pH-värdet i det hårda vattnet.