Avsändare – Till startsidan
StartSpritWhiskykunskapWhiskyländerAmerikansk whiskey

Rye whiskey – tillverkad på råg

Rye whiskey – tillverkad på råg

Kunskap & Inspiration

 • Hur tillverkas sprit?
 • Whiskykunskap
 • Tequila
 • Rom – lär dig mer
 • Vad vet du om vodka?
 • Gin & genever
 • Cognac
 • Calvados, likör och andra spritsorter
 • Drinkar och cocktails
 • Spritprovning

Rye whiskey – tillverkad på råg

Rye whiskey innehåller minst 51 procent råg och har fått ett rejält uppsving under 2010-talet. Trots många likheter med bourbon har rye whiskey en egen smakprofil och historia.

Vad är rye whiskey?

Rye whiskey är småsyskon till bourbon och whiskeysorterna har många likheter: De tillverkas, regleras och dricks på samma sätt och är ofta utbytbara i drinkar.

Men det finns skillnader. I smak, i historia och framför allt i den huvudsakliga råvaran – råg är tongivande i rye, medan majs spelar huvudnumret i bourbon.

Historien om rye

Råg var den dominerande råvaran i amerikansk whiskey ända in på 1800-talet. När majs blev vanligare tog bourbon över allt mer.

Och så kom förbudstiden i USA, the Prohibition, 1920–1933. Sprit fick varken tillverkas, säljas, importeras, exporteras eller transporteras och whiskeyproduktionen lamslogs. Sedan följde andra världskriget och whiskeytillverkningen hade det fortsatt svårt.

Efter kriget började amerikanarna få upp ögonen för sprit igen, men nu ville de ha lättare smak. Det var inte bra för den smakrika ryewhiskeyn som föll i glömska. Trots en liten pånyttfödelse på 1980-talet var rye nästan helt utdöd innan vinden vände.

Rye återuppstår

På 2010-talet kom den stora återkomsten. Rye återupptäcktes av whiskeyvänner i kölvattnet av det uppblossande intresset för kvalitetsbourbon. Ryeproduktionen ökade med svindlande 1 000 procent mellan 2009 och 2018, om än från ytterst låga nivåer.

Hur tillverkar man rye whiskey?

 • Rye whiskey ska innehålla minst 51 procent råg. Resten fylls ut med majs, vete eller mältat korn. Ju större andel råg, desto mer ”bett” får whiskeyn. Samma sak gäller bourbon med skillnaden att majs är 51 procentsingrediensen.
 • Rye whiskey innehåller, precis som bourbon, sour mash för att höja pH-värdet i vörten och för att säkerställa en jämn smakprofil.
 • Man destillerar till max 80 volymprocent, vilket betyder att de flesta smakämnen finns kvar. Läs mer om destillering. Detsamma gäller bourbon.
 • Rye ska lagras i nya ekfat vars insida har bränts till kol. Faten ger färg och extra krydda. Det finns inga regler om hur länge lagringen måste ske, men för att få skriva straight rye whiskey är gränsen minst två år. Nästan all rye är straight whiskey. Detsamma gäller bourbon.
 • Den färdiga whiskeyn ska hålla minst 40 volymprocent. Detsamma gäller bourbon.

Närbild av gråfärgade rågkorn

Råg innan mältning

Hur smakar rye whiskey?

Rye beskrivs som robust och kryddigt med toner av torkad frukt och vanilj och torr eftersmak. Den jämförs ofta med bourbon, men bourbon är lite fylligare och sötare. Smakskillnaden kommer från råvaran, där råg är kärvare och har mer stärkelse än den sötare majsen.

Rye dricks rent, med is, som shot eller i cocktails.

Rye i drinkar och cocktails

Cocktailens födelse på 1800-talet sammanföll med storhetstiden för rye. Många klassiska drinkrecept innehöll därför rågwhiskey. När bourbon blev populärt bytte bartenders helt enkelt whiskeysort.

I de flesta fall är de båda spritsorterna utbytbara i drinkar. Den största skillnaden är att rye-versionen ger torrare drinkar. Kända drinkar: Manhattan, Old Fashioned, Highball, Brooklyn, Vieux Carré och Red Hook.

Rye whiskey tillverkas inte bara i USA

Kanada är det andra stora rye-landet i världen, men det är inte samma regler som i USA. Historiskt tillverkades rye whiskey även i Kanada, därför skrivs det oftast ut på flaskorna än i dag. Whiskyn är däremot oftast en blandning av olika sorter och med en mindre mängd råg.

Läs mer om kanadensisk whisky.

I och med att rye whiskey har blivit så populärt har den även börjat tillverkas här hemma i Norden.