Whiskyprovning hemma
Vill du prova whisky hemma? Här hittar du provningsprotokoll tillsammans med förslag på whiskyprovningar. Välj på olikheter mellan blended, malt, grain och bourbon, olika whiskyländer eller rökighetsnivåer.
Välj provning och vilka whiskysorter ni vill prova. Sök lätt själv genom att filtrera fram på stil i vår sökfunktion eller ta hjälp av våra förslag i länkarna nedan. Vi ger dig även tips på vägen.
Bra saker att tänka på
- Undvik gärna att ha på dig parfym för att hålla ditt doftsinne neutralt.
- Se till att glasen är rena från doft som kan störa vid provningen.
- Spottkoppar, vattenglas och provningsprotokoll kan vara bra att ha till hands – för de som vill.
- Vilka glas ska man prova i? Läs mer i artikeln Välj rätt whiskyglas.
Prova olika whiskysorter
Blended, maltwhisky, bourbon och grainwhisky har olika karaktär. Hur bra är du på att känna olika whiskysorter?
Välj en whisky från varje kategori:
Jämför olika whiskyländer
Skottland, Sverige, USA och Japan – hur stor skillnad är det mellan whiskysorterna i de olika länderna?
Välj en whisky från varje kategori:
Prova olika rökighet i whisky
Maltwhisky har olika rökighet beroende på hur torkningen av det mältade kornet har gått till. Islaywhisky brukar vara de mest rökiga. Hur känslig är du för rökighet i whisky?
Välj en whisky från varje kategori:
- Whisky med ingen rökighet (klockvärde 1)
- Whisky med liten rökighet (2–4)
- Whisky med tydlig rökighet (5–8)
- Whisky med påtaglig rökighet (9–12)
Bra att veta om rökig whisky
Prova i tre steg – utseende, doft och smak
Ställ glasen i en båge eller på rad och prova från vänster till höger.
1. Utseende
Titta och notera skillnaderna i färg, vad kan de bero på? Diskutera färgerna med varandra.
2. Doft
Sniffa försiktigt precis ovanför glaset – det räcker för att kunna bedöma doften i en whisky. Om du tar in whiskyn i för stora drag kan alkoholen snabbt bedöva doftsinnet.
Diskutera doften med varandra. Är den stor eller liten, det vill säga känner du mycket eller litet i doften?
Här är några aromord som kan hjälpa dig att beskriva whisky:
- Fruktiga aromer påminner ofta om aprikoser, apelsiner eller päron.
Blommiga aromer ger en doft- och smakupplevelse som påminner om klöverblommor, ljunghonung eller apelsinblommor. - Maltiga aromer ger associationer till halm och örter.
Aromer från fat kan beskrivas som dadlar, nötter, smör och vanilj. - Rökiga aromer känner du som vedbrasa eller tjära. En rökig whisky har ofta aromer som förknippas med havet – till exempel den salta tonen av jod eller ostronskal.
3. Smak
Smaka – eller snarare smutta – på varje whisky och notera skillnaderna och eventuella likheter. Återkommer aromerna från doften eller finns det nya? Hur känns rökigheten nu?
Prova gärna att försiktigt hälla i lite, lite vatten i glaset. Vattnet drar ner alkoholhalten och gör det lättare att känna whiskyns dofter och smaker.
Vilka slutsatser går det att dra?
- Jämför era doft- och smakbeskrivningar. Kom ni fram till samma slutsats eller olika? Det går att prova blint och se om ni prickade in rätt whisky i rätt glas. Lägg provningen på den nivå som känns bra för alla.
- Glöm inte att ta hänsyn till att alla känner olika saker och är olika känsliga för vissa dofter och smaker.
- Under provningen kan det också vara bra att ha varje produktsida till hands för att se Systembolagets förslag på färg, doft, smakbeskrivningar och eventuell rökighet för de valda whiskysorterna.