Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Sprit
Calvados, likör och andra spritsorter
Brandy - fatlagrad vinsprit

Kunskap & Inspiration

  • Hur tillverkas sprit?
    • Destillering
    • Whiskykunskap
    • Tequila
    • Rom – lär dig mer
    • Vad vet du om vodka?
      • Gin & genever
      • Cognac
        • Calvados, likör och andra spritsorter
          • Bitter
            • Calvados
              • Brandy
              • Likör
                • Grappa och marc
                  • Fruktsprit
                    • Akvavit & Brännvin
                    • Punsch & arrak
                      • Anissprit - smak av lakrits
                      • Recept drinkar & cocktails
                      • Spritprovning
                      • Aromlexikon sprit

                        Brandy - fatlagrad vinsprit

                        Brandy är samlingsnamnet för vindestillat, sprit där jästa vindruvor har stått för råvaran och som ibland lagras på fat. Produktion sker över hela världen i alla vinproducerande regioner.

                        Bränt vin blev brandy

                        Några av de mest kända brandysorterna har ursprungsbeteckning; som cognac, armagnac och pisco. Andra varianter får använda den bredare benämningen brandy. Sydafrika och Armenien är kända för sin fatlagrade druvsprit och i Frankrike produceras mycket brandy även utanför de kända regionerna Cognac och Armagnac. Ibland under namnet eau-de-vie.

                        Namnet brandy kommer från nederländskans ord för bränt vin, brandewijn, brännvin alltså!

                        Brandy som inte är brandy

                        Det finns också en aprikoslikör som kallas för apricot brandy och ibland har brandy som spritbas, men det är alltså en annan dryck än destillatet brandy. Den grekiska spritdrycken metaxa är en blandning av brandy och vin. 

                        Staplade ekfat i källare där spansk brandy lagras.

                        Druvsprit på sherryfat

                        Spansk brandy