Avsändare – Till startsidan

Listor

Beställningar

Bokningar

Bevakningar

Privatimporter

Kontouppgifter

Logga ut

StartSpritCalvados, likör och andra spritsorter

Brandy - fatlagrad vinsprit

Brandy - fatlagrad vinsprit

Kunskap & Inspiration

  • Hur tillverkas sprit?
  • Whiskykunskap
  • Tequila
  • Rom – lär dig mer
  • Vad vet du om vodka?
  • Gin & genever
  • Cognac
  • Calvados, likör och andra spritsorter
  • Drinkar och cocktails
  • Spritprovning

Brandy - fatlagrad vinsprit

Brandy är samlingsnamnet för vindestillat, sprit där jästa vindruvor har stått för råvaran och som ibland lagras på fat. Produktion sker över hela världen i alla vinproducerande regioner.

Bränt vin blev brandy

Några av de mest kända brandysorterna har ursprungsbeteckning; som cognac, armagnac och pisco. Andra varianter får använda den bredare benämningen brandy. Sydafrika och Armenien är kända för sin fatlagrade druvsprit och i Frankrike produceras mycket brandy även utanför de kända regionerna Cognac och Armagnac. Ibland under namnet eau-de-vie.

Namnet brandy kommer från nederländskans ord för bränt vin, brandewijn, brännvin alltså!

Brandy som inte är brandy

Det finns också en aprikoslikör som kallas för apricot brandy och ibland har brandy som spritbas, men det är alltså en annan dryck än destillatet brandy. Den grekiska drycken metaxa är en blandning av brandy och vin.