Kanadensisk whisky – rågbaserad med fatkaraktär
Kanadensisk whisky är gjord av majs, råg och kornmalt och lagras på nya eller gamla fat, ofta sådana som har innehållit amerikansk bourbonwhiskey, eller sherry.
Kanadensisk whisky är mild i smaken
Den tydligaste egenskapen i Kanadas whisky är den milda smaken. Mildheten beror på att en stor del av whiskyn ofta består av mycket ren, neutral sprit med kort fatlagring. En annan sak som skiljer kanadensisk whisky från andra är att den får innehålla upp till 9,09 procent smaksättning, till exempel sherry, rom eller fruktvin.
Fat och blandning ger smaken
Om whiskyn ska säljas inom EU får den däremot endast vara gjord på spannmål. Detta löser producenterna genom att separera spriten vid olika alkoholhalter, och blanda den så lik det kanadensiska originalet som möjligt. Baswhiskyn är oftast kolonndestillerad och baserad på majs eller vete. Denna blandas sedan med olika sorters enkelpanne-destillerad whisky gjord på råg. Inget whiskyland i världen producerar så mycket rågwhisky som Kanada gör.
Minimilagringstiden för kanadensisk whisky är tre år på ekfat och det är från faten som den karaktäristiska vaniljkaraktären kommer. För att möjliggöra många alternativ för blandning så används också en mängd olika begagnade ekfat från hela världen.
Produktionen sker i Ontario
Redan på 1700-talet, i samband med den ökande spannmålsodlingen, tillverkades whisky i Kanada. Då – precis som i dag – låg de flesta sädesfälten och destillerierna i södra delen av staten Ontario, vid de stora sjöarna. På de stora slätterna nära gränsen till USA odlas det mesta av råvarorna.
I dag är kolonndestillation det mest använda i Kanada men en lång rad olika destillationspannor används, både stora och små. Det finns till och med en gammal Coffeypanna i produktion.