Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Sprit
Whiskykunskap
Whiskysorter
Rökig whisky

Kunskap & Inspiration

  • Hur tillverkas sprit?
  • Whiskykunskap
  • Tequila
  • Rom – lär dig mer
  • Vad vet du om vodka?
  • Gin & genever
  • Cognac
  • Calvados, likör och andra spritsorter
  • Drinkar och cocktails
  • Spritprovning

Vad är rökighetsklockan?

Viss whisky är rökig, annan inte alls. Vi ger all vår provade whisky en rökighetsklocka och delar in dem i fyra olika rökighetsgrupper. 

Ingen rökighet, klockvärde 1

En whisky utan rökighet domineras ofta av fruktiga, blommiga, maltiga eller knäckiga aromer och ibland en påtaglig fatkaraktär. I den här gruppen hittar du skotsk blended whisky, amerikansk- och irländsk whiskey, kanadensisk whisky och även skotsk- och övrig maltwhisky.

Liten rökighet, klockvärde 2–4

En whisky med liten rökighet kännetecknas ofta av maltiga och fruktiga aromer ackompanjerade av en svag rökighet i både doft och smak. I den här gruppen hittar du ofta skotsk blended whisky, irländsk whiskey, och även skotsk- och övrig maltwhisky.

Tydlig rökighet, klockvärde 5–8

En whisky med tydlig rökighet karaktäriseras av fruktiga eller maltiga aromer som tillsammans med den tydliga rökigheten ger en mycket kraftfull och smakrik whisky. I den här gruppen hittar du mycket av vår skotska maltwhisky.          

Påtaglig rökighet, klockvärde 9–12

I en whisky med påtaglig rökighet är det just rökigheten som kännetecknar whiskyn. Tillsammans med övriga smaker är det ofta en mycket smakrik spritdryck. Inbäddade i rökigheten finns fruktiga eller maltiga aromer, som ger en mycket uttrycksfull whisky. I den här gruppen hittar du framförallt skotsk maltwhisky, ofta från Islay, samt övrig maltwhisky.

Fruktiga, blommiga och maltiga aromer?

Vi använder olika aromord för att beskriva whisky.

Fruktiga aromer påminner ofta om aprikoser, apelsiner eller päron.

Blommiga aromer ger en doft- och smakupplevelse som påminner om klöverblommor, ljunghonung eller apelsinblommor.

Maltiga aromer ger associationer till halm och örter.

Whisky lagras alltid på ekfat och fatlagring ger aromer som dadlar, nötter, smör och vanilj. Rökigheten i whiskyn kan beskrivas på många olika sätt och de rökiga aromerna associeras ofta till doften av en vedbrasa eller tjära. En rökig whisky har ofta också aromer som förknippas med havet – till exempel den salta tonen av jod eller ostronskal.   

Lär dig mer om maltwhisky

Allt om malt

Lär dig mer om maltwhisky