Avsändare – Till startsidan

Listor

Beställningar

Bokningar

Bevakningar

Privatimporter

Kontouppgifter

Logga ut

StartSpritWhiskykunskap

Whisky: vatten, is och glas - vad gäller egentligen?

Kunskap & Inspiration

  • Hur tillverkas sprit?
  • Whiskykunskap
  • Tequila
  • Rom – lär dig mer
  • Vad vet du om vodka?
  • Gin & genever
  • Cognac
  • Calvados, likör och andra spritsorter
  • Drinkar och cocktails
  • Spritprovning

Whisky: vatten, is och glas - vad gäller egentligen?

Det finns speciella whiskyglas som framhäver aromerna bättre. Några droppar vatten gör underverk för smaken – men hur var det nu med is i whiskyn?

Whiskyglas

Ett vanligt glas i whiskysammanhang är så kallat tumblerglas eller rocksglas. Det har en rak (ibland lite buktig) form. Den används när whisky ingår i en blandad drink eller när den dricks rent. De rymmer oftast mellan 12 och 25 centiliter vilket också är den mest användbara storleken i drinksammanhang.

Provningsglas för whisky

Om du ska prova olika sorters whisky mot varandra är det bra att ha provningsglas. Det finns olika varianter. Gemensamt är att de alla är mer eller mindre tulpanformade, det vill säga att glaset smalnar upptill. Formen gör att aromerna samlas i toppen och inte ”försvinner” iväg som är lätt hänt i ett tumblerglas. 

Ska jag ha vatten i whiskyn?

Att tillsätta vatten i whiskyn eller inte är en smaksak. Det kan definitivt vara på sin plats när du har whisky som är cirka 50 volymprocent eller över i glaset, så kallad cask strength. Vattnet sänker alkoholhalten och det blir lättare att känna whiskyns olika dofter och smaker.

Hur mycket vatten ska whiskyn spädas med?

Här går åsikterna isär men i provningssammanhang brukar en styrka på 32–40 volymprocent vara lagom för whisky. Vissa aromer, speciellt rökiga, är som mest kännbara när whiskyn vattnas ner till 25–30 procent. 

Till höger ett provningsglas med outspädd råsprit, till vänster ett som vattnats ned och täckts med lock.

Till höger ett glas outspädd råsprit, till vänster ett som vattnats ned och täckts med lock. 

Tips: Långlagrad whisky med påtaglig fatkaraktär är lite känslig och kan "rasa ihop" om den späds för mycket. Häll alltid i vattnet försiktigt. Det är svårt att backa!

Ska jag ha is i whiskyn?

Om du ska prova whisky – då ska du inte ha is i. Isen dämpar doft- och smakämnena och du kommer inte att uppleva alla dofter och smaker i whiskyn.

Bästa serveringstemperatur för whisky?

All whisky smakar bäst om den serveras rumstempererad. Om du serverar den kyld så kommer du inte känna dofterna och smakerna på samma sätt.