Tips för att göra drinkar
Att göra drinkar hemma är inte svårt. Med is och enkla redskap kommer du långt!
Snåla inte på isen!
Rätt temperatur är nyckeln till proffsiga drinkar. Var generös med is när du skakar drinken och sila bort isbitarna när du häller upp drinken i glaset. Om du har is i glaset, slösa även där om du vill undvika vattniga drinkar. Tänk också på att krossad is smälter mycket snabbare än isbitar. Till bål är det bättre att använda ett stort isblock istället för många isbitar.
Skaka, skaka, skaka...
Du kan använda en shaker, men en enkel burk med lock går också bra. Fördelen med en tredelad shaker, (förutom att den ser tjusig ut), är att den brukar komma med en sil.
Mousserande drycker ska aldrig skakas eller mixas, då försvinner bubblorna. Rör om försiktigt eller bygg drinken direkt i glaset istället.
Alkoholfritt och mocktails
Alkoholfria drinkar, eller så kallade mocktails, ligger helt rätt i tiden. Gott, trendigt och hälsosamt. Experimentera med olika juicer, äppelmust, tonics, alkoholfritt mousserande vin, frukt, kryddor och örter, eller justera alkoholfria varianter på kända drinkar. Några varianter är Alkoholfri Mojito, Shirley Temple, Agua Fresca, Virgin Piña Colada och Virgin Strawberry Daquiri.
Recept på goda alkoholfria drinkar och mocktails.
Sockerlag är ett bra drag
Har du fem minuter över att förbereda en sockerlag, så kan du göra egen citronsour. Några vanliga drinkar med citronsour är Whiskey Sour, Gin Sour, Pisco Sour, Tom Collins, Margarita och Daiquiri.
Citronsour: Blanda lika delar vatten och strösocker och värm i en kastrull tills sockret har löst upp sig. Låt svalna. Häll upp på en ren flaska och förvara den kyld. Sockerlagen kan du sedan blanda med pressad citronjuice, lika mycket av varje, eller tills den är lagom sötsyrlig.
Rätt tilltugg till drinken
Syrliga drinkar gör att förnimmelsen av både beska och hetta i maten minskar. Den pigga syran känns också väldigt uppfriskande när tilltugget har en lite ”fet” konsistens. Upplevelsen av sötma ökar däremot. Feta, salta eller lätt beska tilltugg: ost- och vitlöksgratinerade champinjoner, chips eller grönsakscrudité.
Till söta eller gräddiga drinkar passar tilltugg som har en liten hetta och en markant sälta - sötma har förmågan att mildra upplevelsen av både sälta och hetta. Samtidigt är det konsistensen som många gånger gör att tilltugget känns rätt. Salta, heta eller söta tilltugg: sriracha-popcorn, Pimientos de Padrón eller chokladfondue.
Till fruktiga drinkar passar mexikanska kryddor såväl som en lite rökt arom utmärkt. Kryddiga, rökiga tillbehör: quesadillas, rökt lax eller BBQ-popcorn.
De tilltugg som har en örtig eller kryddig ton bildar de bästa kombinationerna med kryddiga drinkar, exempelvis örtiga oliver, kryddiga nötter eller pestosnittar. Espressomuffins passar till kaffedrinkar.
Till bittra drinkar matchar syrliga och salta tilltugg som rökt eller gravad lax smaksatt med citron, getostsnittar eller boquerones.