Avsändare – Till startsidan
StartSpritDrinkar och cocktailsÖvriga drinkar

Äggtoddy – eggnog

Kunskap & Inspiration

  • Hur tillverkas sprit?
  • Whiskykunskap
  • Tequila
  • Rom – lär dig mer
  • Vad vet du om vodka?
  • Gin & genever
  • Cognac
  • Calvados, likör och andra spritsorter
  • Drinkar och cocktails
  • Spritprovning

Äggtoddy – eggnog

I Nordamerika dricks egg nog runt jul medan den svenska äggtoddyn är som mest populär i påsktider. Olika typer av fatlagrad sprit kan användas men den bör inte vara rökig.

Så blandar du eggnog

  • 4–6 cl brandy, whisky eller rom
  • 4–6 cl standardmjölk eller grädde
  • 1 ägg
  • 2–3 cl sockerlag eller honung
  • Garnering: riven muskotnöt eller kanel

 

Gör så här:

  • Skaka kraftigt med is och sila upp i ett vinglas eller annat glas på fot. 
  • Strö eventuellt riven muskot eller kanel över.
  • Egg nog kan serveras varm. Värm då mjölken, skaka det övriga och häll upp i glas.

Glaskopp med öra fyllt av krämig, ljusgul vätska.

Så blandar du äggtoddy

  • 4–6 cl brandy, whisky, madeira eller rom
  • 2 äggulor
  • 2 msk socker
  • Kakao, kanel eller muskot

Gör så här:

  • Rör eller vispa äggulor och socker till en vit smet
  • Häll i en mugg eller i ett vinglas
  • Rör i önskad sprit- eller starkvinssort
  • Garnera eventuellt med kakao, kanel eller muskot

Vad är en toddy?

Namnet kommer ursprungligen från hindi, (tádi) och syftade ursprungligen på saft från solfjäderspalmen. Med start i Storbritannien blev det under tidigt 1800-tal populärt att dricka toddy , vilket var en blandning av sprit eller vin, socker och varmt vatten och citron. Äggtoddyn brukar däremot serveras kall.