Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Sprit
Recept drinkar & cocktails
Övriga drinkar
Äggtoddy – eggnog

Kunskap & Inspiration

  • Hur tillverkas sprit?
    • Destillering
    • Whiskykunskap
    • Tequila
    • Rom – lär dig mer
    • Vad vet du om vodka?
      • Gin & genever
      • Cognac
        • Calvados, likör och andra spritsorter
        • Recept drinkar & cocktails
          • Tips för att göra drinkar
            • Bål
            • Gindrinkar
            • Romdrinkar
            • Vodkadrinkar
            • Whiskydrinkar
            • Övriga drinkar
              • Bellini
                • Caipirinha
                  • Margarita
                    • Äggtoddy
                    • Drinkar till nyår
                    • Spritprovning
                    • Aromlexikon sprit

                      Äggtoddy – eggnog

                      I Nordamerika dricks egg nog runt jul medan den svenska äggtoddyn är som mest populär i påsktider. Olika typer av fatlagrad sprit kan användas men den bör inte vara rökig.

                      Så blandar du eggnog

                      • 4–6 cl brandy, whisky eller rom
                      • 4–6 cl standardmjölk eller grädde
                      • 1 ägg
                      • 2–3 cl sockerlag eller honung
                      • Garnering: riven muskotnöt eller kanel

                       

                      Gör så här:

                      • Skaka kraftigt med is och sila upp i ett vinglas eller annat glas på fot. 
                      • Strö eventuellt riven muskot eller kanel över.
                      • Egg nog kan serveras varm. Värm då mjölken, skaka det övriga och häll upp i glas.

                      Så blandar du äggtoddy

                      • 4–6 cl brandy, whisky, madeira eller rom
                      • 2 äggulor
                      • 2 msk socker
                      • Kakao, kanel eller muskot

                      Gör så här:

                      • Rör eller vispa äggulor och socker till en vit smet
                      • Häll i en mugg eller i ett vinglas
                      • Rör i önskad sprit- eller starkvinssort
                      • Garnera eventuellt med kakao, kanel eller muskot

                      Vad är en toddy?

                      Namnet kommer ursprungligen från hindi, (tádi) och syftade ursprungligen på saft från solfjäderspalmen. Med start i Storbritannien blev det under tidigt 1800-tal populärt att dricka toddy , vilket var en blandning av sprit eller vin, socker och varmt vatten och citron. Äggtoddyn brukar däremot serveras kall.

                      Närbild på kaffebönor uthällda på bord.

                      Whiskydrinkar

                      Vilken whiskey i Irish Coffee?