Avsändare – Till startsidan
StartSpritWhiskykunskapWhiskysorter

Maltwhisky – av 100 % mältat korn

Maltwhisky – av 100 % mältat korn

Kunskap & Inspiration

  • Hur tillverkas sprit?
  • Whiskykunskap
  • Tequila
  • Rom – lär dig mer
  • Vad vet du om vodka?
  • Gin & genever
  • Cognac
  • Calvados, likör och andra spritsorter
  • Drinkar och cocktails
  • Spritprovning

Maltwhisky – av 100 % mältat korn

Från att enbart ha varit en lokal företeelse i Skottland upptäckte resten av världen maltwhisky i början av 1980-talet. Och det med besked. I dag är antalet skotska maltdestillerier uppe i 125 och fler är på gång.

Hur tillverkas maltwhisky?

Maltwhisky tillverkas av korn som blötläggs i ett par dygn. Därefter börjar kornet gro och blir grönmalt som sedan torkas i torveldade ugnar eller kölnor. Det är under torkningen som rökigheten uppstår. Malten mals sedan och lakas ur med hjälp av hett vatten i stora mäskningskar. Resultatet är en söt vört som förs över till stora jäskar och jäser till en mäsk på runt sju procents alkoholhalt.

Två gånger i två pannor

All maltwhisky destilleras minst två gånger i enkel kopparpanna, vilket ger smakrik och karaktärsfull sprit. Mäsken destilleras första gången i en större panna, wash still, till en sprit på knappt 30 volymprocent. Därefter destilleras den ännu en gång i en low still, alltså en mindre panna, till omkring 70 volymprocent. Denna råsprit hälls sedan över på fat.

Olika sorters enkelpannor på modernt destilleri.

Whiskypannor kommer i olika storlekar och former

Minst tre års lagring på fat

Spriten måste sedan lagras minst tre år på ekfat innan den får kallas whisky, gärna sådana som tidigare innehållit bourbon eller sherry. Dock väljer de flesta tillverkare att lagra mycket längre. Mot slutet av lagringsperioden väljer vissa producenter att också dra över whiskyn till fat som innehållit ett aromatiskt starkvin. Målet är att spriten ska få ännu en smakdimension och tekniken kallas second fill eller wood finish.

Begagnade wiskyfat av ek ligger staplade i skotskt lagerhus.

Whiskyfat på rad i lagerlokalen.

Vad betyder cask strength?

Efter fatlagring ligger whiskyns alkoholhalt på cirka 58–66 volymprocent men i regel vattnas whiskyn ner till 40–43 procent vid buteljering. Väljer man att i stället behålla styrkan på fatnivå när destillatet hälls på flaska kallas resultatet cask strength eller barrel proof.

Maltwhisky smakar på olika sätt

Över hela Skottland ligger olika destillerier och variationen mellan stilarna är stor. Vattnets kvalitet betyder mycket, liksom graden av rökighet i malten och kopparpannornas storlek och form. Beroende på vilka fat som whiskyn lagras på, och hur länge, får spriten olika aromer och egenskaper. 

Single malt från ett destilleri

Om all whisky kommer från samma destilleri kallas den Single Malt Scotch Whiskey. Blandas den av whisky från olika destillerier betecknas den som Blended Malt Scotch Whisky. (Tidigare känt som Pure- eller Vatted Malt.)

Brist på åldrad maltwhisky

Maltwhisky, särskilt åldrad, har de senaste åren haft en väldigt stor efterfrågan bland konsumenterna världen över. Det har gjort att det numera är brist på gammal maltwhisky, då efterfrågan överstiger tillgången. En konsekvens av detta är att whisky utan åldersbeteckning, No Age Statement eller NAS, blivit allt vanligare. Dessa har ingen åldersbeteckning eller årgång på etiketten men har i regel fatlagrats betydligt längre än de tre år som lagen kräver.