Avsändare – Till startsidan
StartSpritCalvados, likör och andra spritsorterAkvavit & Brännvin

Snaps till mat

Snaps till mat

Kunskap & Inspiration

 • Hur tillverkas sprit?
 • Whiskykunskap
 • Tequila
 • Rom – lär dig mer
 • Vad vet du om vodka?
 • Gin & genever
 • Cognac
 • Calvados, likör och andra spritsorter
 • Drinkar och cocktails
 • Spritprovning

Snaps till mat

Oavsett högtid står de där på det svenska matbordet: ägghalvorna och. Och kanske även snapsen. Spelar det då egentligen någon roll vilken smak du väljer? Ja, olika sorters mat lyfter olika typer av snapsar.

Akvavit och annat kryddat brännvin är nordiskt så in i Norden – det dricks egentligen inte på annat håll. Det är även en av få spritsorter vi tänker på i samband med mat.

Brännvin och mat

Tillsammans med smör, sill, dillkokta kräftor, kumminkryddad ost, rågbröd, gravad lax och andra typiskt nordiska rätter är det kryddade brännvinet en del av vår traditionella matkultur. Alkoholen bryter ner det feta i maten och de örtiga aromerna i spriten möter motsvarigheten bland rätterna på bordet.

Många av oss håller på traditionerna och väljer sitt favoritmärke oavsett vad som serveras, vilket givetvis är en väg att gå. Men i och med att skillnaden i smak är väldigt stor kan det vara på sin plats med en liten guide:

Snabbguide snaps och mat

Kryddning på snapsen Mat
Kummin löksill, matjessill, rökt lax, hårdost, Janssons frestelse.
Fläder, citrus matjessill, fisk med dillsmak, kräftor, skaldjur, sushi, mildare sill.
Kummin, anis, fänkål dillsill, senapssill, rökt lax, kräftor glasmästarsill, gravad lax, mildare sillinläggningar, hårdostar.
Dill Kräftor, matjessill, dillsill, fisk med dillsås, ägghalvor.
Pors örtkryddad sill, löksill, vitlökssill, matjessill.
Vodka matjessill, kallrökt eller gravad lax, kaviar, löjrom.
Fruktbrännvin, pomerans kötträtter, mörk choklad, smakrik ost, aperitif.
Malört, beskt biff Rydberg, vilt, rökt kött.


Klassisk akvavit till det salta och syrliga

Akvavit ska ha en alkoholhalt på minst 37,5 procent och vara kryddad med dill och/eller kummin, annars är det formellt ett kryddat brännvin. Akvavit är väldigt vanligt i Sverige, Norge och speciellt i Danmark. Alltså är det ett säkert kort till kräftor, SOS, (smör, ost och sill), och det klassiska smörgåsbordet med dess blandning av salt, syrligt och sött.

Fatlagrad akvavit till det smakrika

Akvavit med inslag av fat som tidigare innehållit sherry eller whisky blir lite rundare i smaken. Mycket vanlig typ av akvavit i Norge, där man gärna kryddar med kummin. Denna stil passar bra till Janssons frestelse, lite kraftigare husmanskost, rökt lax, den smakrikaste sillen och lagrad ost.

Friskt och aromatiskt brännvin till lättare rätter

Vissa typer av kryddat brännvin har tydlig arom av citrus eller fläder. Dessa passar bäst till lättare rätter av fisk som gravad lax, till musslor och skaldjur men är även intressant att prova till sushi.

Fruktigt brännvin till kött och ost

Det fruktiga brännvinet är lite av en svensk specialitet och kan ha smak av apelsin, nypon, slånbär, pomerans eller svarta vinbär. Variationen är stor men generellt passar fruktigt brännvin bra till lite kraftigare kötträtter men även till mörk choklad, smakrik ost eller som avec.

Besk passar till feta och kraftiga rätter

Besk eller bäsk är ett brännvin med tydligt bitter karaktär av malört. Smakrikt men beskt och ofta en vattendelare! Besk passar bra till kraftiga och feta rätter av husmanskost som biff Rydberg, pytt, vilträtter eller rökt kött.

Okryddat brännvin och vodka som snaps?

Trots, eller tack vare, den neutrala smaken kan okryddad sprit också passa som snaps. Speciellt till riktigt finstämda rätter från havet med sälta som matjessill, kaviar och löjrom.

Tips för att få ut det mesta av snapsen:

 • Servera helst inte snapsen iskall. Lätt kyld eller rumstempererad gör att fler aromer kommer fram.
 • Svep inte. Mindre klunkar är bättre för kombinationen.
 • Inte för många.

Här kan du läsa mer om akvavit och kryddat brännvin.