Grainwhisky – alltid i blended
Grainwhisky i sin enklaste form är billig att producera men smakar inte så mycket. Oftast används den som bas i Scotch Blended Whisky.
Scotch Grain Whisky framställs på liknande sätt som brännvin, där man fabriksmässigt separerar alkoholen genom kolonndestillation. Råvarorna som används är vanligtvis en liten del mältad korn plus vete och majs, till skillnad från ren maltwhisky där bara mältat korn används. Resultatet blir en lättare whisky med neutral smak som mognar snabbare. Det är också mycket billigare att producera grainwhisky jämfört med maltwhisky.
Grainwhisky lagras också
Spriten måste lagras i minst tre år på fat för att kunna kallas grainwhisky. Den används oftast som ingrediens i blended whisky men det finns även ren grainwhisky som lagras längre. Den får då en mer komplex karaktär och fler och fler säljs på flaska.
Lowlands och grain
I Lowlands i Skottland finns det ett antal stora grain-destillerier som förser hela den skotska whiskyindustrin med basen till blended whisky. Det är också från Skottland som de flesta långlagrade exemplaren av grainwhisky kommer ifrån.
Siffror om grainwhisky
- 50 procent av whiskyn som görs i Skottland är grainwhisky.
- Produktionskostnaden är 40 procent lägre jämfört med maltwhisky.
- Grainwhisky destilleras till max 94,8 volymprocent.