Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Sprit
Calvados, likör och andra spritsorter
Brandy
Armagnac - brandy från sydvästra Frankrike

Kunskap & Inspiration

  • Hur tillverkas sprit?
  • Whiskykunskap
  • Tequila
  • Rom – lär dig mer
  • Vad vet du om vodka?
  • Gin & genever
  • Cognac
  • Calvados, likör och andra spritsorter
  • Drinkar och cocktails
  • Spritprovning

Armagnac - brandy från sydvästra Frankrike

Armagnac är en brandy, det vill säga ett fatlagrat vindestillat. Själva distriktet Armagnac ligger sydost om Cognac.

Distriktet Armagnac ligger sydost om Cognac i sydvästra Frankrike. Även om Cognac är det mest kända brandy-distriktet i Frankrike så kan Armagnac stoltsera med en äldre historia. På grund av det isolerade läget var däremot möjligheterna till export mycket sämre i Armagnac, jämfört med sin kända kusin vid Atlantkusten. Druvorna som används till armagnac odlas i något av de tre deldistrikten:

  • Bas-Armagnac
  • Ténarèze
  • Haut-Armagnac

Ugni Blanc vanligaste druvan

Liksom i Cognac är ugni blanc den i särklass vanligaste druvsorten, även om flera andra sorter är tillåtna – bland annat hybriddruvan baco – och de liksom i Cognac förekommande folle blanche och colombard.

Armagnac är robustare än cognac

Armagnac destilleras i enkelpanna och/eller alambic armagnaçais. Den sistnämnda pannan är unik för området och destillerar spriten till en mycket låg alkoholhalt, runt 55 procent. Därför brukar armagnac beskrivas som fylligare och mer aromatisk än cognac. Omdömen som "robust" och "jordig" förekommer också. Armagnac destillerad i enkelpanna mognar fortare än armagnac destillerad i alambic armagnaçais.

Liten produktion, liten export

Jämfört med mängden cognac som produceras är tillverkningen av armagnac bara en tiondel och de flesta producenter är små vinbönder eller mindre handelshus. Det är vanligt med små, mobila pannor åker runt på landsbygden och destillerar odlarnas basvin till sprit. Därför är exporten liten – till skillnad från cognac där det mesta säljs utanför Frankrike. Småskaligheten gör också att armagnac ofta kommer från enskilda vingårdar. Snittåldern på spriten är relativt hög och årgångsbeteckning är, till skillnad från i cognac, vanligt.

Vårt sortiment av armagnac

Lagringsregler för armagnac

Minimilagringstiden för armagnac är, med undantag för Blance Armagnac, bara ett år. Men de flesta lagras betydligt längre.

  • Blanche - minst tre månader (på ståltank)
  • *** eller VS – minst 1 år
  • VSOP – minst 4 år
  • Napoléon – minst 6 år
  • Årgångsbetecknad armagnac, XO eller Hors d'Âge – minst 10 år

 

Staplade ekfat i källare där spansk brandy lagras.

Druvsprit på sherryfat

Spansk brandy