Avsändare – Till startsidan
StartSprit

Vodka – från drinkbas till nubbe

Vodka – från drinkbas till nubbe

Kunskap & Inspiration

Vodka – från drinkbas till nubbe

Vodka är sprit gjord på spannmål eller potatis och kommer från nordöstra Europa. I Ryssland och Polen dricker man gärna vodka till mat, i övriga världen är den vanlig som drinkbas.

Vad är vodka?

Vodka är en färglös, ren sprit utan kryddning. Den har neutral smak och är nästan alltid olagrad. Den lägsta tillåtna alkoholhalten är 37,5 procent och vanligast är 40 procent.

Vodka har alltid varit populär som bas i drinkar världen runt. Det har gjort att den också finns i många syntetiskt smaksatta varianter som vanilj- och citronvodka.

Vodka är en färglös, ren sprit utan kryddning.

Vad innehåller vodka?

I Sverige använder vi spannmål som korn, råg och vete för att göra vodka. I Ryssland är råg vanligast som råvara.

I Polen och Norge är det populärast med potatis vid tillverkning. Det kräver mycket jobb och är dyrt: av 100 kg potatis blir det bara 10 liter sprit eftersom stärkelsehalten är lägre än i spannmål. Av 100 kg spannmål får man nästan 30 liter sprit.

Efter ett beslut i EU får melass och druvor också användas som bas, men det ska stå skrivet på etiketten.

Hur gör man vodka?

När man tillverkar sprit – vilken som helst – utgår man från en jäst dryck som man destillerar. En dryck kan bara jäsa om råvaran innehåller socker eller stärkelse (som kan omvandlas till socker). För vodka kommer stärkelsen från spannmål eller potatis. 

När man destillerar vodka separeras alkoholen från andra ämnen och alkoholhalten höjs. Spriten filtreras, blir renare och smakerna koncentreras.

Destillationen görs i en kolonnpanna eller enkelpanna, och den vanligaste metoden är kolonndestillation. Enkelpanna används idag nästan bara för prestigevodka och ger en rund, mjuk och fyllig sprit.

Mer om destillering 

Vad är det för skillnad på vodka, snaps, brännvin och akvavit? 

Kryddning! Vodka är den gemensamma neutrala basen för alla varianter: den görs av samma råvaror, tillverkas på samma sätt och lagras nästan aldrig. Det är när vodkan kryddas på olika sätt som den blir till akvavit, brännvin eller snaps.

Mer om brännvin och akvavit

Vilken mat passar till vodka?

I större delen av världen dricks vodka antingen till maten som nubbe eller används som bas i drinkar. I det ryska och polska köket kan den däremot fungera som måltidsdryck till zakuski – motsvarigheten till vårt smörgåsbord.

Maten är salt och rökt och serveras med syrade grönsaker och kraftigt rågbröd. Vodkans rondör och fyllighet mjukar upp de syrliga, salta smakerna.

Lagrad vodka ovanlig

Vodka skiljer sig åt från många andra spritsorter eftersom den mycket sällan lagras innan den dricks. Till exempel behöver whisky och rom ligga länge på fat för att utveckla färg och runda av smaken. Vodkan är färdig utan lagring och är ett tydligt exempel på balansgången mellan renhet och råvarans arom.

Trots att den kan ha så lite som 30 mg doft- och smakämnen per liter kan den fortfarande smaka tydligt av råvaran. Som jämförelse har cognac 2 000 mg per liter.

I Polen och Ryssland finns en lagrad vodka som kallas för starka, men den är mycket ovanlig. Ekfatslagringen är inte till för smaksättning, utan rundar av spriten för en mjukare karaktär.

Vodka stort i norra Europa

Vodkan föddes i nordöstra Europa, men det är inte helt klart om den kommer från nuvarande Ryssland eller Polen. Där är den ganska smakrik och lite oljig, medan den når sin kanske allra renaste form i Finland.

Flera länder ingår i det som kallas vodkabältet, ett område i norra Europa där spritdrycker historiskt har dominerat alkoholkonsumtionen. Förutom Ryssland och Polen brukar man räkna in Norden, de baltiska staterna, Ukraina och Vitryssland.

Den moderna vodkans framväxt

Långt tillbaka i tiden renades vodka genom bland annat tyg, sand och bröd – med dåligt resultat, men när man under senare delen av 1800-talet lärde sig att filtrera genom träkol blev slutresultatet mycket bättre.

Under samma tidsperiod började man också använda kolonnapparaten. Den nya metoden med jämnt flytande destillation gjorde att kvaliteten förbättrades och produktionen blev enklare och billigare.

Efter andra världskriget spred sig vodkan över västvärlden som drinkbas och många nya märken skapades på 1960- och 70-talet.

Drinkar med vodka

Vodka är populär i drinkar tack vare sin rena, neutrala smak. Det gör att frukt, kryddor, likörer och andra spritsorter får sätta karaktären medan vodkan ger styrka och kropp åt drinken. Bland de mest kända vodkadrinkarna finns:

  • Bloody Mary
  • Cosmopolitan
  • White Russian
  • Vargtass
  • Screwdriver
  • Appeltini

Recept på vodkadrinkar 

Vodka: värt vetande

  • Vodka betyder "litet vatten" på ryska.
  • Användes förr som smärtlindrande liniment eller rakvatten.
  • Hälldes över löst krut under transport för att det skulle stelna och inte skaka sönder på dåliga vägar.